Maros Palesch Rôzne

Na stredné školy v župe sa hlási menej žiakov

BRATISLAVA - BSK, 02.08.2011. Na stredné školy v pôsobnosti Bratislavského kraja je pre školský rok 2011/2012 zapísaných 3 732 žiakov do prvých ročníkov v dennej forme štúdia. V porovnaní s predošlým rokom je to o 556 žiakov menej.

**„Počet žiakov na stredných školách v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja už päť rokov klesá,“ **povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Z celkového počtu sa na gymnáziá zapísalo takmer 1 100 žiakov a na odborné školy 880 žiakov. Župa plánuje otvoriť 45 tried na gymnáziách a 142 tried na odborných školách.

Rovnako dôležité je podľa župana Pavla Freša aj to, aby sa školy prispôsobovali novým trendom, ktoré od nich vyžaduje prax. „Študentom sa snažíme štúdium zatraktívniť, preto budeme v ďalšom školskom roku otvárať nové a v súčasnosti žiadané odbory,“ doplnil. Do siete budú zaradené odbory vinárstvo a ovocinárstvo – somelierstvo, mechanik automobilových liniek, bioenergetika, masmediálne štúdiá, pracovník hotelierstva a cestovného ruchu, mäsiar – kuchár.

Vo všeobecnosti majú uchádzači najväčší záujem o štúdium na gymnáziách so štvorročným, resp. osemročným vzdelávacím programom. Na stredných odborných školách prevažuje záujem o odbory ekonomické, obchod a služby, pedagogické vedy, umenie a umelecko-remeselná tvorba. Najmenší záujem je o odbory strojárstva a ostatnej kovospracúvacej výroby, chemické odbory, spracovanie dreva, textil a odevníctvo.

Bratislavská župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 60 stredných škôl, z toho 39 stredných odborných škôl (z toho 2 sú jazykové školy), 15 gymnázií, 2 konzervatóriá a 4 spojené školy (2 majú organizačnú zložku gymnázium). Pracuje na nich takmer 3 300 zamestnancov a študuje 22 025 žiakov.

Zdroj + foto: BSK, Iveta TYŠLEROVÁ

Uchadzaci skoly
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM