Tomáš Stupavský Rôzne

Na Štedrý večer do baru. Pre mladých Bratislavčanov nič neobvyklé

Vianoce sú jedným z najkrajších dní v celom roku. Okrem neopakovateľných chvíľ, strávených v kruhu tých najbližších, sa nezabúda ani na tradície a zvyky. No čoraz viacej mladých ľudí po štedrovečernej večeri zamieri rovno do baru, kde Vianoce dooslavujú v spoločnosti kamarátov.

Ilustračný obrázok k článku Na Štedrý večer do baru. Pre mladých Bratislavčanov nič neobvyklé
Zdroj: TASR

S dňom 24.12. sa už po stáročia spájajú mystické tradície a zvyky, ktoré praktizovali naši predkovia, no mnohí ľudia na ne nedajú dopustiť ani dnes. Či už odkladanie si šupiny z kapra, rozkrajovanie jablka, hádzanie orechov, modlitba, štedrovečerná večera pozostávajúca z jedenia oplátok, kapra so zemiakovým šalátom, to všetko neodmysliteľne k slovenským tradíciám patrí.

V poslednom čase sa hlavne v Bratislave rozmáha aj iný zvyk. Na Štedrý večer totiž niektoré podniky v hlavnom meste otvárajú svoje prevádzky hneď po štedrovečernej večeri. A treba povedať, že hlavne mnoho mladých ľudí ich s radosťou navštívi.

No zo začiatku sa ich večer neodlišuje od tých ostatných. Povečeranie s rodinou, následne rozbaľovanie darčekov, sledovanie televízie. Ale o takej ôsmej hodiny večernej nastáva hromadný presun z domu do ulíc mesta. Nasleduje stretnutie s kamarátmi v baroch, kde nechýba, ako je už slovenskou tradíciou, alkohol a bujará zábava. Asi si všetci aj uvedomujú, že väčšina ľudí má na druhý deň voľno.

V menších mestských častiach býva otvorených len niekoľko podnikov, takže prevažne sa všetci stretnú na jednom mieste. Centrum hlavného mesta je však plné barov a diskoték, ktoré sa vždy k večeru naplnia.

Tento rok sa párty 24.12 konajú napríklad v podnikoch ako Ateliér Babylon, The Club, Subclub, Masquerade Club, Nu Spirit Bar alebo Radosť music bar.

Vianoce v Bratislave nie sú iba o trávení času doma s rodinou. Možno to je spôsobené aj tým, že pre niektoré rodiny nie je Štedrý večer až tak špeciálny, pretože k spoločnej večeri usádzajú takmer pravidelne aj iné dni.

No je nutné podotknúť, že aj v hlavnom meste sú vianočné tradície zaužívané, ale u niektorých jedincov bývajú zakončené alkoholickým opojením a spoločnými zážitkami s kamarátmi, či už v bare alebo na diskotéke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM