Andrea Mesarčíková Rôzne

Na Slovensku oddnes platí striedavá starostlivosť o deti po rozvode

Systém striedavej starostlivosti o deti po rozvode rodičov je od dnešného dňa novým prvkom v praxi slovenských súdov.

Do účinnosti totiž vošla novela zákona o rodine, ktorú koncom apríla schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.
Autormi zmeny boli opoziční nezávislí poslanci Juraj Liška a Martin Kuruc. Odídenci z SDKÚ-DS tak chcú tlmiť rozvodové a porozvodové súboje o potomkov. Zároveň vyjadrili presvedčenie, že striedavá starostlivosť zabezpečuje dieťaťu primeraný kontakt s obidvoma rodičmi a redukuje jeho porozvodovú traumatizáciu.
Doteraz mohli rodičia realizovať určitú formu striedavej starostlivosti o dieťa iba vtedy, ak medzi sebou uzatvorili dohodu a súd ju schválil. Po novom je takéto riešenie uvedené priamo v zákone. Striedavá starostlivosť je tak umožnená aj vtedy, ak jeden z rodičov uzatvorenie takejto dohody blokuje.
Kuruc a Liška, ktorí v novom volebnom období do NR SR nezasadnú, potrebu prijatia takejto úpravy obhajovali aj tým, že prispieva k citovej vyrovnanosti a zdravému psychickému vývoju detí. „Striedavá starostlivosť sa na základe skúseností viacerých krajín ukazuje ako najlepšia a najefektívnejšia forma porozvodovej starostlivosti o deti,“ konštatovali poslanci. Takýto inštitút vlastne znamená, že potomok sa zverí striedavo jednému a druhému rodičovi na presne stanovené časové obdobie opakovane. Súd má zároveň vymedziť práva a povinnosti rodičov uplatňujúce sa počas týchto časových období.
Obaja zákonodarcovia pripomenuli, že otcovia v SR majú o porozvodovú starostlivosť o dieťa záujem. „Prax našich súdov je, žiaľ, taká, že rodič, ktorému nie je potomok zverený do starostlivosti (v drvivej väčšine otec), sa s ním môže stýkať na základe súdneho rozhodnutia väčšinou dvakrát do mesiaca cez víkend,“ vysvetľovali poslanci. Podľa nich otcovia nesúhlasia s tým, aby boli práva ich detí a rodičovské práva a povinnosti otcov zdeformované na pár dní do mesiaca za situácie, že potomok je zverený do osobnej starostlivosti matky. „Byť dobrým otcom je nepochybne silný motív, ktorý motivuje mužov k úsiliu o rovnosť. V súčasnosti si aj na Slovensku stále viac mužov uvedomuje, že sú pre svoje deti dôležití a chcú s tým niečo urobiť,“ uisťovali.
Kuruc a Liška zároveň konštatovali, že stretávanie sa otca s dieťaťom dvakrát do mesiaca cez víkend je iba o tom, aby dieťa úplne na otca nezabudlo a aby mal otec aspoň minimálnu motiváciu platiť výživné. „Tu sa v žiadnom prípade nedá hovoriť o tom, že by takýto otec mal možnosť dieťa vychovávať,“ upozorňovali s dôvetkom, že u detí tak vzniká riziko syndrómu zavrhnutého rodiča.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM