Adriana Banásová Rôzne

Na Slavíne si pripomenuli 70. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom

V týchto dňoch si pripomíname 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Pri tejto príležitosti sa pri pamätníku na Slavíne v Bratislave konal spomienkový a pietny akt spojený s kladením vencov.

Ilustračný obrázok k článku Na Slavíne si pripomenuli 70. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom
Zdroj: TASR

Na pietnom akte sa pred pamätníkom poklonili predseda NR SR Peter Pellegrini, ministri, zástupcovia diplomatických zborov v SR, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, vojnoví veteráni a ďalší.

„Stretávame sa každý rok, obzvlášť tento rok, kedy je okrúhle výročie, aby sme si pripomenuli, akú obrovskú cenu má sloboda, mier a demokracia. Chcel by som vyjadriť nádej, nech toto okrúhle výročie má jeden veľmi silný impulz, jednak pre našu generáciu, že tá cena je obrovská a stála milióny životov, ale hlavne pre ďalšie generácie, aby sme sem nabudúce priviedli aj svoje deti a povedali im, že sloboda a demokracia nie sú zadarmo, lebo len tak tie všetky obete neboli nadarmo,“ povedal v príhovore pri pamätníku predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo.

Pietny akt zorganizovali Ministerstvo vnútra SR, Okresný úrad Bratislava, Bratislavský kraj, Hlavné mesto SR Bratislava, Ministerstvo obrany SR, Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Na konflikte sa zúčastnilo 61 štátov a zasiahol všetky kontinenty s výnimkou Antarktídy a Južnej Ameriky. Počas šiestich rokov trvania zomreli desiatky miliónov civilistov, milióny príslušníkov ozbrojených síl, boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM