Správy

Na škole na Tbiliskej ulici sa neučí už tretí deň, učiteľov trápia najmä platy

V Základnej škole Tbiliská v bratislavskej Rači sa už od pondelka (25.1.) neučí. Do štrajku je tu zapojených 20 učiteľov, dvaja sú dočasne práceneschopní a v škole zostalo 12 pedagógov. V škole zatiaľ funguje len školský klub.

Ilustračný obrázok k článku Na škole na Tbiliskej ulici sa neučí už tretí deň, učiteľov trápia najmä platy
Foto: Viktória Botošová

„Ja som už zažila nejaké štrajky, ale myslím si, že tento nebude úspešný. Druhá vec je, že naozaj dlho pretrvávajú problémy v školstve a nikdy nie je čas ich riešiť,“ povedala riaditeľka školy Eva Šišková.

V škole zatiaľ funguje len školský klub detí. Môžu sem prísť žiaci 1. stupňa od 7.00 do 16.00 h. Túto možnosť využíva podľa riaditeľky okolo 40 detí. Súčasná situácia so štrajkom učiteľov sa môže na škole od štvrtka 28. januára zmeniť. Pravdepodobne niektoré triedy 1. stupňa sa budú opäť učiť.

„Vyzerá to na 99 percent, ale nepoviem to presne. Predpokladáme, že by sme mohli učiť tretiakov, štvrtákov a jednu triedu prvákov,“ spresnila Šišková. Ako tvrdí, niektorí učitelia sa už zo štrajku odhlasujú, nie je ich však veľa.

Učitelia sa každý deň stretávajú v škole a informujú riaditeľku, či v štrajku ďalej pokračujú. „Nesnažíme sa robiť nátlak. Čakám, čo mi povedia dnes,“ podotkla Šišková.

Dúfajú, že v piatok odovzdajú vysvedčenia

V piatok 29. januára by bola rada, aby škola fungovala v normálnom režime a deti dostali odpisy z polročných vysvedčení. „Keď to nepôjde inak, tak aspoň odovzdať ich tým triedam, ktorým to vieme zabezpečiť,“ uviedla Šišková.

Počas svojej 38-ročnej pedagogickej praxe už zažila niekoľko štrajkov. Tento však podľa nej nebude úspešný. „Nie je to šťastné načasovanie tohto štrajku, ale sú naozaj veľké problémy v školstve a treba ich riešiť,“ vysvetľuje. Myslí si, že vhodným časom na štrajk by bol september. Nesúhlasí s tým, aby štrajky prebiehali v období maturít či odovzdávania vysvedčení.

Učiteľov v ZŠ Tbiliská ťaží najmä plat. Pedagogický kolektív sa tu za posledné roky obmieňa a asi polovica učiteľov je mladých. „Tí mladí majú problém so mzdami. Máme veľa cezpoľných pedagógov, veľa pochádza z východného Slovenska, musia si tu zabezpečiť privát a vieme, aké sú drahé priváty v Bratislave. Veľká časť zo mzdy musí ísť na ubytovanie, čo je veľký problém,“ priblížila Šišková.

Veľkým problémom sú aj učebnice

Problémom sú podľa nej aj učebnice. Ako učiteľka matematiky s dlhoročnou praxou tvrdí, že ešte nikdy neboli také zlé učebnice, akú sú tieto posledné. „Zodpovedne môžem povedať, že z nich sa nedá učiť a ani z nich neučíme,“ podotkla riaditeľka.

Upozorňuje aj na pracovné zošity. „Tie v minulosti nikdy nebolo treba, lebo učebnice boli dobré. Rodičia kupujú deťom pracovné zošity aj pre deviatakov, čo bol kedysi nonsens, aby deviatak mal pracovný zošit. To je však jeho jediná pomôcka, ktorá ho metodicky vedie a sú tam úlohy,“ povedala Šišková.

Myslí si tiež, že na Slovensku chýba systém vzdelávania učiteľov. Ako tvrdí, pedagógovia sa vždy vzdelávali, ale po roku 2008 len zháňali kredity, študovali, chýbali v škole a snažili sa, aby im mzda vzrástla.

„Prešlo niekoľko rokov a stalo sa, že majú prestať platiť. To čo znamená, že nanovo budú naháňať kredity, keď si budú chcieť zvýšiť platy a zase sa bude za nich počas vyučovania suplovať. Nie je tu systém vzdelávania učiteľov,“ dodala riaditeľka.

Prečítajte si aj: Štrajkujúci učitelia nebudú sedieť doma. V Bratislave budú napríklad čistiť verejné priestory

Časť učiteľov na Slovensku v pondelok 25.1. vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime.

Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Zdroj foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM