Samospráva Samospráva

Na školách v Karlovej Vsi vznikajú bylinné záhradky na záchranu včiel

Bratislavská Karlova Ves spúšťa na troch základných školách projekt na záchranu včiel. Ide o nový spôsob starostlivosti o zeleň, ktorý má z mestskej časti urobiť priateľské miesto pre včely a iné opeľovače.

Ilustračný obrázok k článku Na školách v Karlovej Vsi vznikajú bylinné záhradky na záchranu včiel
Zdroj: TASR

Vybrané plochy by tak mali poskytnúť potravu a úkryt nielen pre včely, ale napr. aj pre čmeliaky, motýle a iný hmyz.

Ako uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, všetci si uvedomujeme, aká je včela pre nás a náš život dôležitá a že potrebuje a zaslúži si našu ochranu. „Preto chceme deti naučiť, že včela nie je len to, čo má žihadlo a dáva med, ale že je to aj dôležitá súčasť nášho životného prostredia a ekosystému,“ vysvetlila starostka.

Do projektu na podporu populácie včiel v mestskej časti sa zatiaľ zapojili tri základné školy – Základná škola Karloveská, Spojená škola Tilgnerova a Základná škola Alexandra Dubčeka na Majerníkovej.

Na školských dvoroch spomínaných škôl tak vznikajú rastlinné záhradky či bylinkové špirály, o ktoré sa budú deti pravidelne starať.

Prečítajte si aj: Karlova ves žiada o zastavenie masívneho výrubu stromov na Sihoti i pod Kráľovou hoľou

Medonosné rastliny

Vysádzajú sa predovšetkým medonosné rastliny, ktoré sú vhodné pre včely a iný hmyz. V záhradkách si tak žiaci môžu pestovať napr. medovku, mätu či iné bylinky vhodné na konzumáciu, ale napr. aj jahody. Podľa Petry Ježekovej z občianskeho združenia Živica patrí k vhodným rastlinám pre známe opeľovače aj lipa či čerešňa.

„Chceme deti naučiť, že to nie je len o estetike, ale aj o úrode,“ vysvetlila Čahojová. Mnohé deti si často mylne myslia, že šaláty či bylinky, ktoré majú na tanieri, rastú v obchodoch, kde ich mamy nakupujú. Ako doplnila Eva Horníková, riaditeľa Základnej školy Karloveská, s osadením úľov sa nepočíta, keďže by to mohlo byť nebezpečné a mnohé z detí sú alergici.

Projekt bylinných záhradiek na školských dvoroch nie je jediným projektom na podporu záchrany včiel. Mestská časť už pred časom poskytla aktívnym obyvateľom Karlovej Vsi okolo 1500 medonosných rastlín do ich záhradiek a predzáhradiek.

Samospráva v tomto kroku plánuje pokračovať a verí, že Karlovešťania si budú medzi sebou výpestky a odrezky rastlín vymieňať, aby sa rastlinám a včelám ešte viac darilo.

„Chceme, aby sa populácia včiel u nás cítila dobre a našla tu rastliny pre svoju existenciu,“ dodala starostka Čahojová.

Do aktivít sa zapojila tiež Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave i niekoľko mestských organizácií. O projekt prejavil záujem aj Karloveský športový klub.

Prečítajte si aj: Fascinujú vás drony a svet robotov? Príďte sa pozrieť, ako si poradia s kečupom!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM