Správy Samospráva

Na Šafárikovom námestí je ticho. Landererov park sa zatiaľ nečrtá

Stavebné práce na očakávanom Landererovom parku mali začať v marci. Zatiaľ však na Šafárikovom námestí nijaké veľké zmeny nevidieť. Kedy sa stavba pohne dopredu?

Ilustračný obrázok k článku Na Šafárikovom námestí je ticho. Landererov park sa zatiaľ nečrtá
7
Galéria

Vedenie Starého Mesta pred mesiacom avizovalo, že stavebné práce na Landererovom parku by sa mali začať do konca marca. Zatiaľ však na ploche budúceho parku nijaký veľký pohyb nevidieť.

Odstránia asfaltové plochy

Presne pred rokom ste mohli na Šafárikovom námestí vidieť bagre so zbíjačkami, ktoré rozbíjali spevnenú plochu na mieste, kde kedysi stála reštaurácia Kazačok. Odstránením týchto plôch sa zredukoval objem asfaltu na území parku v prospech zelene. „Práce sú načasované na viacero etáp tak, aby zostalo námestie vždy priechodné,“ informovalo Staré Mesto na svojej webovej stránke.

Po úvodnej fáze nasledovala úprava povrchov pre záhradnícke a sadovnícke práce. Mesto vysadilo lúčnu zmes, ktorá sa však na prvý pokus neujala.

Landererov park by podľa plánov Starého Mesta mal byť dokončený a prístupný pre verejnosť v júni tohto roka. Zatiaľ však na jeho ploche nijaké stavebné stroje nevidieť. Hovorkyne mestskej časti sme sa preto spýtali, čo je vo veci.

„Práce sme začali odstránením invazívnych drevín, nasledovať bude odstraňovanie asfaltových plôch. Čakali sme aj na niektoré vyjadrenia dotknutých inštitúcií,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Mestská záhrada

Landererov park je najväčší projekt revitalizácie verejného priestoru v Starom Meste za posledné roky, na ktorom sa spoločne podieľajú Mestská časť Staré mesto a Občianske združenie Dobré miesto založené Nadáciou HB Reavis.

Po ukončení prác v parku pribudne nielen zeleň, ale aj obnovené detské ihrisko, nový psí výbeh a mestský mobilár. Revitalizáciou prejde územie, ktoré ohraničujú ulice Dobrovičova, Gajova a Alžbetínska. Je to viac ako 7 000 metrov štvorcových, z ktorých je dnes takmer polovica vyasfaltovaná. Po novom bude zeleň tvoriť väčšinu plochy a objem spevnených plôch klesne na desatinu.

Landererov park by mohol byť dokončený a prístupný pre verejnosť v júni tohto roka. Pod novú podobu parku sa podpísal nemecký architekt so slovenským pôvodom Hans-Michael Földeak, ktorý momentálne pôsobí v Paríži. Mestská časť Staré Mesto s ním spolupracuje od roku 2016, keď jeho návrh na obnovu parku uspel v medzinárodnej architektonickej súťaži, ktorú vyhlásilo Staré Mesto s cieľom zmeniť zanedbaný park na moderný a funkčný verejný priestor.

Landererov park (apríl 2018)
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM