Tomáš Stupavský Samospráva

Na rómske občianske hliadky v Malackách a Plaveckom Štvrtku sa hľadajú peniaze

Myšlienku zriadenia rómskych občianskych hliadok v Malackách a Plaveckom Štvrtku rozvíja Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v diskusii s predstaviteľmi oboch samospráv i Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Na stretnutí, ktoré zorganizoval BSK, boli témou možností ich financovania.

Ilustračný obrázok k článku Na rómske občianske hliadky v Malackách a Plaveckom Štvrtku sa hľadajú peniaze
Zdroj: TASR

„Dohodli sme sa, že sa pozrieme na to, či je možné na tento projekt získať eurofondy, prípadne, či bude možné využiť zdroje úradu splnomocnenca,“ uviedol pre riaditeľ Úradu BSK Valerián Potičný. „V prípade, že ani jedna z možností nebude reálna, budeme sa zaoberať tým, ako tento projekt podporiť z rozpočtu kraja,“ dodal.

Na podporu návrhu zriadiť v Malackách a Plaveckom Štvrtku rómske občianske hliadky vyzval orgány bratislavského VÚC ešte pred letom poslanec krajského zastupiteľstva Oskar Dobrovodský (NaS) z Malaciek. Je presvedčený, že práve rómske hliadky by pomohli zmierniť problémy s kriminalitou neprispôsobivých Rómov na Družstevnej ulici v Malackách i v blízkosti rómskej osady a základnej školy v Plaveckom Štvrtku.

„Takíto Rómovia majú rešpekt pred Rómami, nie pred štátnou či mestskou políciou,“ vysvetlil vtedy, prečo verí, že projekt s rómskymi hliadkami bude úspešný.

Primátor Malaciek Juraj Říha (nezávislý) uviedol, že „každý legálny projekt, ktorý prispeje k upokojeniu situácie, má jeho podporu“. Starosta Plaveckého Štvrtka Ivan Slezák (Smer-SD) už na začiatku upozorňoval, že obec si sama nebude môcť dovoliť financovanie takéhoto projektu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM