Nina Táborská Správy

Na rok 2016 vyčlenilo mesto v rozpočte takmer dvojnásobok financií na pomoc ľuďom bez domova. Stále to však nie je dosť

V návrhu rozpočtu na rok 2016 vyčlenilo mesto na pomoc ľuďom bez domova 238-tisíc eur. V roku 2015 predstavovala vyčlenená suma 126-tisíc eur, v 2014 pôvodne len 40-tisíc eur. Podľa slov hovorkyne mesta je riešenie tejto problematiky pre úrad veľmi dôležité.

Ilustračný obrázok k článku Na rok 2016 vyčlenilo mesto v rozpočte takmer dvojnásobok financií na pomoc ľuďom bez domova. Stále to však nie je dosť
Zdroj: TASR

„Práca s ľuďmi bez domova, občianskymi združeniami a neziskovými organizáciami, ktoré sa snažia pomôcť ľuďom bez domova a začleniť ich tak opäť do spoločnosti je veľmi dôležitá a potrebná. Z toho dôvodu sme sa snažili vyčleniť v rozpočte maximálnu sumu, aká je možná, na podporu projektov z tejto oblasti,“ zdôvodnil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podľa kvalifikovaných odhadov organizácií, ktoré sa problematike venujú, žije v hlavnom meste približne 5-tisíc ľudí bez domova. Takmer 60 percent z nich podľa OZ Vagus nepochádza z Bratislavy, ale z ostatných častí Slovenska. Náklady na riešenie tohto sociálneho problému však znáša mesto.

„Mesto v tomto roku podporilo projekty viacerých neziskových organizácií a občianskych združení pracujúcich s ľuďmi bez domova. Avšak vzhľadom na čísla potrebujeme v tomto smere pomoc aj od štátu,“ povedal primátor s tým, že v tomto smere sa obráti aj na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V lete bola kanceláriou primátora hlavného mesta zriadená pracovná skupina zameraná na vznik stratégie riešenia problematiky ľudí bez domova, a to na základe ponuky OZ Vagus. Z tohto dokumentu vychádzajú aj uvedené údaje.

Cieľom stratégie je tvorba koncepčného materiálu v horizonte realizácie rokov 2016 až 2021 za účelom riešenia problematiky ľudí bez domova v Bratislave. Vo finálnej podobe by mal byť tento materiál predložený bratislavskému mestskému zastupiteľstvu v jarných mesiacoch budúceho roka.

Viac sa dočítate tu: Len Bratislava má približne 5-tisíc ľudí bez domova. Mestu chýbajú pri riešení bezdomovectva rozvinuté sociálne služby

Návrh rozpočtu na rok 2016, ktorý počíta s vyčlenením 238-tisíc eur na pomoc ľuďom bez domova, budú poslanci schvaľovať na dnešnom mestskom zastupiteľstve.

Zdroj: Dnes24/TASR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM