Samospráva

Na projekty občianskeho rozpočtu 2018 vyčlenila Vrakuňa 20 000 eur

Cieľom občianskeho rozpočtu je podľa samosprávy vytvoriť pre obyvateľov mestskej časti priestor spolupodieľať sa na jej rozvoji.

Ilustračný obrázok k článku Na projekty občianskeho rozpočtu 2018 vyčlenila Vrakuňa 20 000 eur
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Mestská časť Vrakuňa vyčlenila na projekty tohtoročného občianskeho rozpočtu 20 000 eur. Na oblasť sociálnych vecí, kultúry, športu a životného prostredia dala rovnako po 5 000 eur. Momentálne môžu obyvatelia Vrakune, tunajšie občianske združenia či miestni poslanci posielať mestskej časti do 15. marca svoje návrhy projektov. Následne sa vyhodnotia a o vybratých podnetoch bude verejnosť hlasovať. Informuje o tom Vrakuňa na svojom webe.

Čakajú na podnety

Cieľom občianskeho rozpočtu je podľa samosprávy vytvoriť pre obyvateľov mestskej časti priestor spolupodieľať sa na jej rozvoji. „Zlepšiť napĺňanie potrieb a priorít obyvateľov, vťahovať ich do verejného života a diania, modernizovať správu vecí verejných, zvýšiť efektívnosť, legitímnosť, kredibilitu a transparentnosť verejného rozhodovania a obmedziť neželané javy ako klientelizmus a korupciu,“ vysvetlila.

Mestská časť spustila prvú časť občianskeho rozpočtu, a to zbieranie podnetov. Tie môžu obyvatelia, občianske združenia vo Vrakuni i miestni poslanci zasielať do polovice marca mailom na rozpocet@vrakuna.sk, prostredníctvom sociálnej siete či osobne ich doručiť do podateľne na Miestnom úrade Vrakuňa.

Samospráva zozbierané podnety vyhodnotí, vyradí návrhy nad finančné možnosti a mimo kompetencie mestskej časti či časovo nezrealizovateľné. Od polovice apríla do konca mája bude následne prebiehať hlasovanie o vybraných projektoch elektronicky alebo písomne. V každej kategórii budú podporené maximálne dva projekty s najvyšším počtom hlasov, každý s finančnou alokáciou maximálne 3 000 eur. Priemerná výška podpory bude teda 2 500 eur. S realizáciou projektov sa následne počíta od júla do konca septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM