Tomáš Stupavský Rôzne

Na Predstaničnom námestí už treba upraviť iba drevený prístrešok a vymeniť eskalátory. Primátor chce vyčistiť aj iné časti mesta

Námestie Franza Liszta bolo kedysi hanbou nielen Bratislavy, ale aj celého Slovenska. V súčasnosti môžeme potvrdiť, že celý priestor vyzerá rozhodne prívetivejšie. Dnes primátor Ivo Nesrovnal oznámil, že revitalizácie pred Hlavnou stanicou sú takmer hotové.

Ilustračný obrázok k článku Na Predstaničnom námestí už treba upraviť iba drevený prístrešok a vymeniť eskalátory. Primátor chce vyčistiť aj iné časti mesta
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Téme revitalizácia Námestia Franza Liszta (známeho aj ako Predstaničné námestie) sme sa venovali vo viacerých reportážach počas celého leta. Na dnešnom brífingu primátor Ivo Nesrovnal oznámil, že takmer všetky úpravy boli dokončené.

Čistejší a upravenejší priestor

„Ľudia právom kritizovali priestor pred Hlavnou stanicou, ktorý bol naozaj v dezolátnom stave. My sme sľúbili, že toto miesto skultúrnime a dnes môžeme potvrdiť, že je námestie čistejšie, upravenejšie a otvorenejšie,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal.

V predstaničnom priestore sa takmer za päť mesiacov vykonalo kus roboty. Boli očistené a následne natreté zábradlia, opravené lavičky, pribudla nová výsadba do mobilných kvetináčov, zabezpečená bola revitalizácia zelených plôch. Priamo z pred stanice boli odstránené stánky a pribudlo nové sedenie.

Prečítajte si tiež: Tak sme sa dočkali: Konečne bola upravená aj strašidelná cesta na Hlavnú stanicu

Ďalej tu boli natiahnuté nové asfaltové povrchy, či už na tamojších cestách, ale aj chodníkoch a nástupištiach. Vybudovaný bol aj bezbariérový prechod k Hlavnej stanici, bolo zúžené stredové parkovisko, čím vznikol nový pruh pre odstavené vozidlá MHD.

Dôležitou zmenou je, že parkovisko taxíkov bolo presunuté smerom nadol od stanice a obratisko tak slúži iba na krátke nastúpenie a vystúpenie. Zmenila sa organizácia dopravy s čím súvisí aj vybudovanie nového dopravného značenia (napríklad na cestách). Pribudli aj nové jazdné pruhy pre cyklistov. Ruku k dielu pridali aj železnice a premaľovali stenu, ktorá bola plná bilbórdov a grafitov.

Rozpočet bol dodržaný

Ďalšou dobrou správou je, že mesto sa s úpravami zmestilo do rozpočtu, ktorý si stanovilo. „Opravy stáli približne 250-tisíc eur. Rozpočet sa musel trochu upravovať napríklad aj kvôli úprave balustrády,“ vyjadril spokojnosť viceprimátor Bratislavy Milan Černý.

Prečítajte si tiež: Eskalátory stále nefungujú, zhnitý prístrešok ešte stojí: Pred Hlavnou stanicou ešte nie sú všetky opravy dokončené

Revitalizácia je už takmer kompletne hotová. V pláne je ešte opraviť drevený prístrešok ponad chodník vedúci na Hlavnú stanicu. Pôvodne mal byť odstránený, ale mesto sa rozhodlo ho napokon zrekonštruovať.

Čaká sa aj na výmenu nefunkčných eskalátorov, ktoré spájajú stanicu s električkovým obratiskom. „Spustili sme verejné obstarávanie pre eskalátory. Myslíme si, že v nasledujúcich mesiacoch bude dokončená aj táto etapa,“ povedal Černý.

Taxikári sa možno dočkajú!

Veľakrát sme upozorňovali aj na problémy s taxikármi, ktorí sa stále nechcú zmieriť s tým, že ich mesto vytlačilo ďaleko od budovy železnice. Prekáža im, že nemôžu parkovať na obratisku, ktoré teraz slúži iba na krátke nastupovanie a vystupovanie. No primátor priznáva, že možno dôjde ku kompromisu.

„My zastupujeme Bratislavčanov a nie cechy taxikárov. Rokujeme s nimi, ale tá situácia bola neúnosná, lebo taxikári mali obsadený celý tento priestor a ľudia tu nemali ako nastupovať a vystupovať. Uvažujeme o tom, či na obratisku nevytvoríme jedno alebo dve miesta pre nástupište taxíkov,“ vyjadril sa Nesrovnal.

Primátor sa ďalej nechal počuť, že chce vyčistiť aj ďalšie zanedbané miesta v hlavnom meste. „V čistení mesta budeme pokračovať aj naďalej. Vyčistili sme Kollárovo námestie, kde sa upravila zeleň a odviezli sa odpadky. Podobný čistiaci proces čaká aj Kamenné námestie a námestie Slobody, kde už máme pripravený projekt,“ doplnil Nesrovnal.

Ako to v súčasnosti vyzerá na Námestí Franza Liszta sa môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Prečítajte si tiež: Taxikári sa pred Hlavnou stanicou vynašli. Využili medzeru v zákone a naďalej na obratisku parkujú

Námestie Franza Liszta
15
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM