Tomáš Stupavský Rôzne

Na Predstaničnom námestí pribudli ďalšie novinky. Vieme, ktorá „opacha“ bude spred Hlavnej stanice odstránená

Námestie Franza Liszta (známeho aj ako Predstaničné námestie) postupne dostáva novú tvár. Zistili sme, čo sa tu za dva týždne zmenilo a takisto aké úpravy sú naplánované na najbližšie dni.

Ilustračný obrázok k článku Na Predstaničnom námestí pribudli ďalšie novinky. Vieme, ktorá „opacha“ bude spred Hlavnej stanice odstránená
Zdroj: Dnes24.sk

V predstaničnom priestore sa za dva mesiace už vykonalo kus roboty. Boli očistené a následne natreté zábradlia, opravené lavičky, pribudla nová výsadba do mobilných kvetináčov, zabezpečená bola revitalizácia zelených plôch.

Ďalej tu boli natiahnuté nové asfaltové povrchy, či už na tamojších cestách, ale aj chodníkoch a nástupištiach. Vybudovaný bol aj bezbariérový prechod k Hlavnej stanici, bolo zúžené stredové parkovisko, čím vznikol nový pruh pre odstavené vozidlá MHD.

Dôležitou zmenou je, že parkovisko taxíkov bolo presunuté smerom nadol od stanice a obratisko tak má slúžiť iba na krátke nastúpenie a vystúpenie. Avšak včera sme upozornili, že aj napriek zákazu tu taxikári aj naďalej parkujú svoje vozidlá.

Viac sa dočítate tu: Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú

Nové cyklopruhy

Od našej poslednej návštevy pribudli na Predstaničnom námestí ďalšie novinky. Zmenila sa organizácia dopravy s čím súvisí aj vybudovanie nového dopravného značenia (napríklad na cestách). Ďalšou dobrou správou predovšetkým pre milovníkov cyklistiky je, že pred Hlavnou stanicou boli vytvorené nové jazdné pruhy pre cyklistov, ktoré však majú podľa odborníkov niekoľko nedostatkov.

„Sme radi, že sa pred Hlavnou stanicou spravili jazdné pruhy pre cyklistov, ale podľa nás ich umiestnenie nebolo vhodne zvolené. Mestu sme už poslali naše výhrady, čiže tamojšie cyklotrasy by sa ešte mali určite meniť,“ uviedol pre Bratislava24.sk Peter Netri z občianskeho združenia Cyklokoalícia.

Konečne zmizne prehnitý drevený prístrešok

Čo sa bude na Predstaničnom námestí upravovať v najbližšom čase? Mesto sa rozhodlo odstrániť jednu z doteraz charakteristických častí priestoru pred Hlavnou stanicou.

„V najbližšom čase sa budú odstraňovať z priestoru predstaničného námestia graffity, budú sa premaľovávať kvetináče, ktoré sú momentálne žlté na šedú farbu. V sobotu sa odstraňovali nánosy aj z povrchu dreveného prístrešku, ktorý vedie k nástupištiam MHD a vzhľadom na jeho katastrofálny stav pristúpime aj k jeho odstráneniu. Zistili sme, že stav prehnitia drevenej konštrukcie je tak závažný, že musí byť odstránený, aby bola zachovaná bezpečnosť peších v tomto úseku,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Všetko ide podľa plánu

Ako ďalej uviedla hovorkyňa revitalizačné práce budú hotové do konca leta, tak ako bol pôvodný plán. Tým, že sa niektoré aktivity pridali, ako napríklad odstránenie dreveného prístrešku či úprava schodiska a vizuálu nadchodu smerujúceho k SAV, sa niektoré tieto dodatočné práce budú realizovať ešte aj v priebehu septembra.

„Odstránenie vizuálneho smogu či presun stánkov bude prebiehať po vypršaní nájomných zmlúv, čiže na jeseň 2015,“ doplnila Skokanová.

Prečítajte si tiež: Stavebné práce pred Hlavnou stanicou vstupujú do tretej etapy, dokonca s predstihom 10 dní

Novinky na Predstaničnom námestí
11
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM