Rôzne

Na Poštovej ulici by mal vyrásť nový trh. Staré Mesto hľadá jeho podobu

Domáce pečivo, cestoviny či syr, čerstvé ryby, exotické špeciality alebo ovocie a zeleninu – aj to by mali v budúcnosti nájsť Bratislavčania na Poštovej ulici. Po Viedni či Mníchove by mala mať totiž svoj "Nasch Markt" aj Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Na Poštovej ulici by mal vyrásť nový trh. Staré Mesto hľadá jeho podobu
Zdroj: TASR

Mestská časť Staré Mesto minulý mesiac vyhlásila súťaž na urbanisticko-architektonický návrh, ako využiť lokalitu na trh a dosiaľ podľa staromestskej hovorkyne Alexandry Obuchovej dostala tri. Záujemcovia majú čas svoje návrhy posielať ešte do 12. novembra.

V centre mesta pod holým nebom by tak ľudia mali nájsť stánky s domácimi produktmi, ale napríklad aj rezané kvety či suveníry. Mestskú časť oslovila s návrhom na spoluprácu obchodná spoločnosť Koliba Slovakia Plus. Tá totiž vlastní pozemok na rohu Poštovej a Obchodnej ulice s výmerou vyše 1500 štvorcových metrov a stavať na ňom momentálne podľa územného plánu nemôže.

Samospráva tvrdí, že pre dlhodobo nevyriešené otázky územného plánovania ostáva neskultivovaným územím, priťahuje sociálnu patológiu a traumatizuje obyvateľov.

Firma, ktorá je súčasťou skupiny prevádzkujúcej Freshmarket na Tomášikovej ulici, sa teraz rozhodla využiť aj tento pozemok na trh. S mestskou časťou založila spoločný podnik – obchodnú spoločnosť Bratislavský Náš markt, ktorá bude formou nájmu prevádzkovať jednotlivé stánky.

Do spoločnosti mestská časť vložila 1000 eur, čo predstavuje 20 percent z minimálneho základného imania pri spoločnosti s ručením obmedzeným. Od samosprávy tiež dostala užívacie právo na 20 rokov k časti miestnej komunikácie na Poštovej ulici. Takéto podmienky schválili aj staromestskí poslanci.

„Nasch Markt“ má dlhoročnú tradíciu v európskych metropolách. Vychádza z nemeckého slova naschen – mlsať, a je známy ako tradičné miesto na nakupovanie domácich produktov a čerstvých potravín, ako aj širokou ponukou delikates zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM