Správy

Na poriadok v uliciach bude dohliadať viac policajtov. Aké prípady najčastejšie riešia?

V súčasnosti polícia komunikuje s vedením mesta o navýšení finančných prostriedkov potrebných na zvýšenie počtu mestských policajtov. Personálne obsadenie mestskej polície je totiž viazané na pridelené finančné prostriedky z magistrátu.

Ilustračný obrázok k článku Na poriadok v uliciach bude dohliadať viac policajtov. Aké prípady najčastejšie riešia?
Zdroj: TASR

Na poriadok v uliciach II. bratislavského okresu bude dohliadať viac policajtov. „Nenavyšujeme pritom počet tabuľkových miest príslušníkov mestskej polície, keďže na takéto opatrenie nemáme finančné prostriedky,“ informuje policajná hovorkyňa Ľubomíra Miklovičová. Počet príslušníkov mestskej polície tak zostáva rovnaký, nastanú však interné zmeny.

„Spravili sme viaceré interné zmeny v spôsobe plánovania služieb, aby bolo viac policajtov v uliciach. Do ulíc Vrakune a Podunajských Biskupíc tak posielame viac okrskárov. Okrskár najlepšie pozná situáciu vo svojom rajóne, pravidelne komunikuje s občanmi, a tak spoznáva problémy a potreby ľudí,“ vysvetľuje Miklovičová.

Úlohou okrskára je najmä dohliadať na verejný poriadok vo svojom rajóne. Okrskári napríklad kontrolujú dodržiavanie povinností majiteľov psov. Zisťujú a evidujú, kde v obci sa nachádzajú čierne skládky a kontrolujú čistotu v okolí kontajnerových stojísk. V záhradkárskych oblastiach kontrolovali okrskári v apríli a v máji aj to, či občania nepálili v záhradách odpad a neznečisťovali tak životné prostredie.

Čítajte tiež: Poznáte svoje povinnosti ako majiteľa psa? Za ich porušenie hrozí pokuta viac ako 160 eur

Viac poriadku v bratislavských uliciach

Dnes pôsobia v II. bratislavskom obvode šiesti okrskári: dvaja v Podunajských Biskupiciach, po jednom v Trnávke, vo Vrakuni, na Štrkovci, na Mlynských Nivách. Od 1. júna budú v rámci okrskovej stanice Ružinov pôsobiť ôsmi okrskári: vo Vrakuni budú dvaja a v Podunajských Biskupiciach traja.

“Chceme, aby mestskí policajti boli bližšie k ľuďom. Sme tu pre Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta. Veríme, že viac policajtov v bratislavských uliciach prinesie viac poriadku, bezpečnosti a spokojnosti občanov,“ hovorí náčelník bratislavskej mestskej polície Peter Krajíček.

Najčastejšie prípady

Na Okrskovej stanici Ružinov pôsobí v súčasnosti 40 príslušníkov mestskej polície. Pôsobia v mestských častiach Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice.

Od začiatku mája riešili príslušníci mestskej polície v týchto obvodoch vyše 450 udalostí.

„Najčastejšie išlo o porušenie predpisov o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Pričom približne na polovicu takýchto priestupkov nás upozornili občania,“ informuje hovorkyňa. Išlo o prípady, kedy bolo obsadené ich parkovacie miesto alebo im bol zabránený vjazd do garáže. „Občania nás upozorňovali aj na situácie, kedy z dôvodu zle zaparkovaného auta nemohli použiť chodník alebo priechod pre chodcov. Poskytli nám aj informácie o tom, že miesto vyhradené pre zdravotne ťažko postihnutú osobu využíva ten, kto na to nemá oprávnenie,“ dodáva.

Mestskí policajti však pomáhali aj pri riešení rušenia nočného kľudu alebo zasahovali pri znečisťovaní detských ihrísk či školy. Príslušníci mestskej polície kontrolovali aj dodržiavanie záverečných hodín podnikov a požívanie alkoholických nápojov na verejnosti.

Čítajte tiež: Zatvorenie podnikov v podhradí bude atentátom na spoločenský život

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM