Správy

Na poriadok počas hodov a vinobraní budú dohliadať aj policajní kynológovia

Na zabezpečenie verejného poriadku počas hodov a vinobraní, ktoré sa v najbližších dňoch budú konať vo viacerých mestských častiach, nasadzujeme najmä policajných kynológov.

Ilustračný obrázok k článku Na poriadok počas hodov a vinobraní budú dohliadať  aj policajní kynológovia
Zdroj: TASR

Ich úlohou bude zabrániť výtržnostiam alebo ich potlačiť. Policajných kynológov nasadzuje polícia na akcie hromadného charakteru, napríklad aj počas hodov a vinobraní.

Uplynulý víkend psovodi zabezpečovali verejný poriadok počas Dňa Rusoviec a na festivale Uprising na Zlatých pieskoch. V najbližších dňoch budú najmä preventívne pôsobiť na hodoch v Lamači, vo Vrakuni, Ružinove, Dúbravke, Karlovej Vsi a na vinobraní v Rači. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy Ľubomíra Miklovičová.

Pripravení zasiahnuť

Policajní kynológovia spolu so psami tiež dohliadajú na verejný poriadok počas športových udalostí, pri zápasoch KHL a pri rizikových futbalových zápasoch. Sú pripravení zasiahnuť aj počas protestných zhromaždení. „V niektorých prípadoch psovodov nasadzujeme aj počas kontrol verejných priestranstiev, na ktorých sa vo zvýšenej miere zdržiavajú neprispôsobivé osoby,“ informuje hovorkyňa.

Podľa zákona o obecnej polícii je pes donucovacím prostriedkom. Vzbudzuje rešpekt a v prvom rade pôsobí preventívne, pri represívnej činnosti je však mimoriadne účinným prostriedkom.

V súčasnosti pôsobí v mestskej polícii desať psovodov a 13 psov. Všetky psy sú plemena nemecký ovčiak, keďže medzi charakterové vlastnosti nemeckého ovčiaka patrí ostražitosť, bojovnosť, tvrdosť, pričom je schopný rešpektovať viacerých pánov. Psy mestskej polície sú schopné vyhľadať stratenú osobu alebo stratenú vec. Psy nie sú trénované na vyhľadávanie drog, zbraní ani peňazí.

Čítajte aj: Psičkári, za smradľavú kôpku vám hrozí mastná pokuta

Špičkoví kynológovia

Počas výkonu služby má pes vždy nasadený náhubok. Nestalo sa, že by služobný pes mestskej polície napadol človeka alebo iného psa. Pričom sa však vždy podarilo zabezpečiť verejný poriadok a zabrániť výtržnostiam alebo ich potlačiť.

„Počet a úspešnosť zásahov policajných kynológov, ich úspechy na súťažiach ako aj vôľa príslušníkov Policajného zboru trénovať v súčinnosti s príslušníkmi mestskej polície potvrdzuje to, že kynológovia bratislavskej mestskej polície patria k špičke v rámci celého Slovenska. Vzhľadom na množstvo úloh, ktoré musí mestská polícia plniť, je činnosť psovodov nenahraditeľná,“ povedal náčelník mestskej polície Peter Krajíček.

Policajní kynológia sa zúčastňujú aj na prednáškach v materských a základných školách, kde deťom ukazujú, ako pes pomáha policajtom pri práci. Počas troch mesiacov navštívime približne 30 školských a predškolských zariadení, kde deťom predvádzame ukážky zadržania páchateľa, vyhľadávania osôb a vecí alebo cviky poslušnosti.

Čítajte aj: Mestskí policajti hliadkujú na koňoch už aj v Sade Janka Kráľa

Stanica policajnej kynológie

Stanica jazdnej polície a kynológie mestskej polície pôsobí v Bratislave už 20 rokov. Zo všetkých mestských a obecných polícií na celom území Slovenska jedine bratislavská mestská polícia má samostatnú stanicu policajnej kynológie. Na stanici pôsobí aj predseda Asociácie psovodov mestských a obecných polícií František Hrádek, ktorý zároveň aj širokej verejnosti radí s výchovou alebo kúpou psa.

Stanica má vlastný cvičný areál, psovodi raz do týždňa so psami cvičia, pričom imitujú rôzne situácie, napríklad narušenie verejného poriadku, prepadnutie osoby, vyhľadávanie stratených ľudí. So psami trénujeme nielen v cvičnom areáli, ale aj na viacerých miestach v rámci celej Bratislavy, aby si psy nezvykli zasahovať len na jednom mieste.

Psom zabezpečujeme pravidelné zdravotné prehliadky. Každý pes má vlastný koterec, o jeho čistotu sa starajú psovodi, ktorí psy aj kŕmia. Jeden pes skonzumuje mesačne priemerne 20 kíl granúl. V tomto roku sme zabezpečili rekonštrukciu kotercov.

Čítajte aj: Vo Vrakunskom lesoparku bude pôsobiť jazdná polícia

Ilustračný obrázok

Policajní kynológovia
15
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM