Správy

Na ostrove Sihoť rastú nové stromčeky

Lesy SR ukončili prvé zalesnenie ostrova Sihoť na plochách, kde v minulosti prebiehala ťažba dreva. Nové stromčeky sú už chránené pred poškodením.

Ilustračný obrázok k článku Na ostrove Sihoť rastú nové stromčeky
Zdroj: mpsr

V súčasnosti stále prebieha príprava nového programu starostlivosti o les (PSL). Bratislava24.sk o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

„Ochrana vodného zdroja na bratislavskom ostrove Sihoť je prvoradá,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Ministerka v apríli požiadala štátny podnik Lesy SR o okamžité zastavenie výrubu. Od tej doby na ostrove prebehlo tzv. prvé zalesňovanie. Ide umelú obnovu lesa po vykonanej holorubnej ťažbe.

Ochrana proti burine a zveri

„Napriek tomu, že povinnosť vykonať obnovu lesa od vzniku holiny je do dvoch rokov, Lesy SR konali bezodkladne a takmer celá plocha je už zalesnená,“ uviedla Matečná. Takisto na ostrove prebehla ochrana proti burine strhávaním popínavých rastlín a výrub nežiaducich drevín v poraste s opakovaným zalesňovaním. Novovysadené stromy sú chránené proti zveri individuálnou ochranou sadeníc polynetom resp. ochrannými manžetami z plastu, ktoré chránia sadenicu pred obhryzom kmienka.

Štátny podnik Lesy SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR upozorňujú verejnosť, že v najbližšom období prebehne odvoz zvyšku dreva z ostrova Sihoť, ktoré vzniklo po kalamitnej ťažbe v minulosti. Na ostrove sa v súčasnosti nachádza približne 22 metrov kubických drevnej hmoty, ktorá je nadrozmerná tzn. dosahuje atypické rozmery.

Ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci s Lesmi SR š. p. budú v budúcnosti na Sihoti vykonávať lesopestebné a ťažbové práce prírode blízkym spôsobom zaručujúcim ochranu vodárenského zdroja proti kontaminácií. Ide najmä o jemnejšie spôsoby hospodárenia. Obnovná ťažba sa bude vykonávať na menších plochách.

Čas realizácie bude vopred odsúhlasovaný s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou ako správcom vodného zdroja a realizovaný v súlade s podmienkami uvedenými v platnom rozhodnutí o vyhlásení pásiem vodárenského zdroja ostrova Sihoť. Realizácia obnovných postupov bude plne v súlade s platným PSL.

Čítajte aj: Revitalizácia Karloveského ramena sa skončila. Pomôže prírode i zdroju Sihoť

Zalesnenie na ostrove Sihoť
7
Galéria
Zdroj: mpsr
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM