Nina Táborská Správy

Na okraji záujmu? Politické špičky neprišli na konferenciu o vzdelávaní rómskych detí. Nezúčastnil sa ani prezident

Konferencia venovaná vzdelávaniu rómskych detí, organizovaná splnomocnencom vlády Petrom Pollákom, sa dnes v Bratislave uskutočňuje bez účasti politických reprezentantov.

Ilustračný obrázok k článku Na okraji záujmu? Politické špičky neprišli na konferenciu o vzdelávaní rómskych detí. Nezúčastnil sa ani prezident
Zdroj: TASR

Svoju účasť na poslednú chvíľu v stredu večer odvolal prezident Andrej Kiska, štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň i štátny tajomník ministerstva školstva Vladimír Kováčik.

Túto skutočnosť hneď v úvode konferencie kritizovala Polláková predchodkyňa, bývalá splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová. Uviedla, že neúčasť vysokých štátnych predstaviteľov by nemala ostať bez komentára.

Orgovánová je presvedčená, že prítomnosť politikov na akcii nie je dôležitá z hľadiska jej priebehu. Je však podľa nej vyjadrením symbolickej podpory téme konferencie a súcitu s ľuďmi, ktorých sa týka. „Vyjadrujeme rozhorčenie nad tým, že Petrovi Pollákovi na poslednú chvíľu oznámili, že sa konferencie nezúčastnia,“ uviedla bývalá splnomocnenkyňa.

„Samozrejme, že som sklamaný z prístupu politikov k tejto téme,“ reagoval na Orgovánovú Pollák. „Konferenciu však nerobíme pre politikov, robíme ju pre vás, pre Slovensko, pre rómske deti,“ vyjadril presvedčenie, že aj napriek tomu bude odborné podujatie prospešné.

„Štátny tajomník Marián Saloň sa konferencie nemohol zúčastniť z vážnych rodinných dôvodov, pre ktoré musel súrne odcestovať,“ ospravedlnila jeho neúčasť Michaela Paulenová z kancelárie ministra vnútra.

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová vysvetlila, že štátny tajomník Vladimír Kováčik na podujatie nemohol prísť pre povinnosti v Národnej rade, kde na výbore obhajuje zákon o odbornom vzdelávaní.

Rezort školstva pôvodne plánoval poslať na konferenciu nového štátneho tajomníka, ktorý má mať vo svojej agende aj regionálne školstvo. O jeho vymenovaní však vláda v stredu nerozhodla. Podľa informácií by sa novou štátnou tajomníčkou mala stať riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní a vzdelávania Romana Kanovská.

Prečítajte si tiež: Pellegrini dal pokyn na vytvorenie odbornej komisie pre garáže. Tá sa má zísť do dvoch týždňov

Stanovisko k neúčasti prezidenta Andreja Kisku, ktorý mal na konferencii vystúpiť s prejavom, nie je známe. Podľa neoficiálnych informácií sú za ňou protokolárne dôvody, keď hlava štátu nemala po odvolaní účasti štátnych tajomníkov na podujatí zodpovedajúcich náprotivkov.

Konferencia s názvom Vzdelávanie – kľúč k integrácii sa uskutočňuje v historickej budove Národnej rady SR. Organizuje ju Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Jej cieľom je prezentácia a zhodnotenie pilotných projektov a návrh opatrení pre systematické zmeny v oblasti vzdelávania Rómov.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM