Krimi

Na obžalovaného v kauze brutálnej vraždy v Petržalke zatykač nevydali. Sudca ide totiž do dôchodku

Na obžalovaného Martina J. v kauze brutálnej vraždy v Petržalke, ktorá sa odohrala vo februári 2005, sudca Okresného súdu Bratislava I deň pred ukončením svojej sudcovskej kariéry zatykač napokon nevydal.

Ilustračný obrázok k článku Na obžalovaného v kauze brutálnej vraždy v Petržalke zatykač nevydali. Sudca ide totiž do dôchodku
Zdroj: TASR

Obžalovaný sa nedostavil na pojednávanie 11. februára z dôvodu hospitalizácie, následne však súdu doručil lekársku správu. Túto dlhoročnú na súde pojednávanú kauzu komplikuje to, že zákonný sudca Juraj M. od utorka 1. marca odchádza do dôchodku.

„Do predmetného trestného spisu bola doručená lekárska správa o hospitalizácii obžalovaného v čase vytýčeného termínu hlavného pojednávania. Príkaz na zatknutie preto nebol vydaný. Trestná vec bude pridelená novému zákonnému sudcovi (predsedovi senátu),“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Prečítajte si aj: Vandali sa neštítia ničoho. Zdevastovali okolie pomníka Daniela Tupého

Kauza vraždy sa pojednávala na Okresnom súde Bratislava I dlhých osem rokov.

Ak obžalovaný nebude súhlasiť s doteraz vykonaným dokazovaním, budú sa musieť vykonať výsluchy svedkov nanovo, čo môže trvať ďalšie roky.

Koncom novembra 2015 v kauze vypovedala posledná svedkyňa, a to prostredníctvom telemosta. Obžalovaný sa pre chorobu nedostavil už na januárové pojednávanie. Navyše vtedy po viac ako roku nedal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

„Je to špinavosť. Je to hra o čas,“ reagoval vo februári tohto roku na súde otec zavraždeného Michala Horeckého. Spochybnil informáciu obhajcu, že obžalovaný pracuje ako čašník v Maďarsku. Podľa Horeckého robil v Rakúsku. „Dokázaná vražda nie je vyšetrená, čo to je za justícia. Však to je choré,“ kritizoval 11 rokov trvajúcu kauzu.

Brutálnej vražde mala údajne predchádzať hádka. Martin J. podľa obžaloby spolu so svojím otcom Michala Horeckého udieral päsťami, kopal ho, búchal mu hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného medzičasom zomrel.

Súčasťou obžaloby pôvodne bolo aj obvinenie z ublíženia na zdraví. Martin J. mal ešte v roku 2003 po hádke napadnúť s rozbitým pohárom istého muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete.

Súd za to v novembri 2010 Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22-tisíc eur. Podmienečná lehota už však pre Martina J. neplatí. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.

Prečítajte si aj: Lúpež v nákupnom centre. Páchateľ sa vyhrážal zamestnancovi zabitím

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM