Rôzne

Na Obchodnej ulici otvorili klub pre mladých ľudí, ktorí sa cítia opustení

Ponúknuť zaujímavú alternatívu na trávenie voľného času, pomoc a podporu mladým ľuďom. Aj to je jeden z hlavných cieľov nového nízkoprahového klubu UPside, ktorý dnes otvorili na Obchodnej ulici v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Na Obchodnej ulici otvorili klub pre mladých ľudí, ktorí sa cítia opustení
Zdroj: TASR

S myšlienkou založiť ho uprostred jednej z najrušnejších bratislavských ulíc prišlo občianske združenie Inštitút Prijatia. Na tomto mieste chce mladým ľuďom prinášať rôzne voľnočasové aktivity, diskusie, koncerty, workshopy či ponúknuť knižnicu.

„Je tu aj kaviareň, kde zákazníkov obsluhujú psychológovia, sociálni pracovníci alebo študenti týchto odborov. Na Obchodnú ulicu sa často chodia mladí zabávať. My im ponúkame alternatívu, aby, keď sú v ohrození, cítia sa opustení, mali niekoho po ruke,“ povedal riaditeľ občianskeho združenia Marek Madro.

UPside nadväzuje na úspešný projekt Inštitútu Prijatia – internetovej poradne IPčko.sk. Tá už dva roky denne poskytuje odbornú pomoc mladým ľuďom, ktorí sa cítia opustení, majú depresiu, chcú spáchať samovraždu alebo potrebujú prekonať iné životné problémy. Doteraz psychológovia a sociálni pracovníci, ktorí túto poradenskú činnosť vykonávajú dobrovoľne, viedli 12-tisíc anonymných rozhovorov.

Základom je podať pomocnú ruku

„Zistili sme, že na internete sú ľudia viac otvorení, no nevieme im vo virtuálnom svete ponúknuť všetko. Dali sme im pocit blízkosti, no za počítačom stále ostávali sami a nemali sme ich kam poslať. Chýbalo im bezpečné miesto,“ vysvetlil Madro.

Práve preto sa jeho združenie s pomocou dobrovoľníkov, partnerov a darcov rozhodlo otvoriť UPside. Podľa neho je to miesto, kde sa chcú dobrovoľníci dať plne k dispozícii a ponúknuť pomocnú ruku mladým v krízových situáciách. „Je to bezpečný priestor, kde sa nebudú musieť báť mladí ľudia prísť a kde nebudú mať problém rodičia svoje deti pustiť,“ dodal.

Pracovníkmi v klube sú odborne vyškolení dobrovoľníci z oblasti psychológie a sociálnej práce, na čele s koordinátorkou, garantkou a supervízorkou. UPside bude otvorený každú stredu a štvrtok v čase od 16.00 do 20.00 h a v piatok a sobotu do 22.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM