Rôzne

Na Námestí SNP je interaktívna výstava dokumentujúca komunistické a fašistické režimy

V Bratislave sa do soboty 21. októbra nachádza mobilné múzeum totalít, ktoré má osloviť zvlášť mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Na Námestí SNP je interaktívna výstava dokumentujúca komunistické a fašistické režimy
Zdroj: Facebook

Námestie SNP v Bratislave je momentálne miestom inštalácie veľkého lodného kontajnera s nápismi komunizmus, fašizmus a vyobrazeniami Stalina a Hitlera. Vnútri mobilného múzea s názvom Totality v kontajneri je výstava dokumentujúca komunistické a fašistické režimy. „Síce sa nám nepodarilo do neho zmestiť všetky zločiny a neprávosti, ktoré sa v tom období udiali, ale snažili sme sa tam vtesnať tie najvýznamnejšie udalosti, ktoré tieto režimy definovali,“ uviedol organizátor Marek Degro, správca Nadácie Antona Tunegu.

„Prichádzame s týmto projektom práve v čase, keď vnímame výrazný nárast extrémizmu medzi obyvateľmi, najmä medzi mladými ľuďmi, pre ktorých slovo demokracia je už samozrejmosťou,“ poznamenal k projektu, do ktorého prijali pozvanie aj zástupcovia politiky. „Majú možnosť ovplyvniť životnú úroveň občanov Slovenska a môžu sa priamo ľudí opýtať na to, akú zmenu si zaslúžia alebo ako vidia budúcnosť.“

Interaktívny prvok

Mobilná výstava v 12 metrov dlhom a 2,5 metra širokom kontajneri má interaktívny prvok. Po zhliadnutí 24 materiálov s historickými udalosťami môžu záujemcovia reagovať na otázky, ako vnímali November '89, či sú spokojní so zmenou, ktorú si „vyštrngali“ a súčasným stavom demokracie. „Môžu to vyjadriť aj kreatívnou formou – na poster maľovať svoje heslá, prípadne vízie,“ vysvetlil Degro k projektu, ktorého súčasťou majú byť aj krátke filmy pripravené v spolupráci s Ústavom pamäti národa.

Výstava bude otvorená v Bratislave do soboty 21. októbra. „Potom ešte raz v tomto roku pred 17. novembrom – od 13. do 16. novembra a od nového roka plánujeme aj výjazdy po Slovensku,“ povedal Degro.

Myšlienku výstavy uvítal a na jej prezentácii nechýbal Alojz Hlina, predseda KDH. „Sme zvláštna krajina, nemáme ani múzeum 17. novembra, nemáme múzeum roku 1968, dokonca nemáme ani ulicu nazvanú po tých udalostiach. Aj toto je výrazom našej úbohosti, že máme mobilnú výstavu totalít,“ poznamenal s tým, že ho zaujíma, čo vlastne teraz ľudia chcú, špeciálne tí mladí. „Nech to napíšu, nech to zmestia do jedného, do dvoch slov, nech to tam nalepia, nech to tam visí,“ vyhlásil s tým, že ako politik chce vedieť, čo mladí ľudia chcú, prečo veľa z nich nevolí alebo volia extrém: „To sú legitímne otázky, možno keď sa ich na to budeme pýtať aj takouto interaktívnou formou, tak ich to zaujme.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM