Kultúra

Na ministerstve obrany vystavili diela hendikepovaných umelcov

Fotografie s tematikou nevidiacich, výtvarné diela či plastiky od hendikepovaných umelcov sú od 15. augusta vystavené v priestoroch rezortu obrany.

Ilustračný obrázok k článku Na ministerstve obrany vystavili diela hendikepovaných umelcov
Zdroj: TASR

Výstavu slávnostne otvoril minister obrany Peter Gajdoš, ktorý zároveň nad Národnou prezentáciou hendikepovaných umelcov prevzal záštitu.

„Výstava v našom rezorte spája dva zdanlivo odlišné svety – na jednej strane je to svet silných vojakov a na strane druhej tých, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. No v oboch prípadoch ide o bojovníkov. V jednom prípade so zbraňami v ruke, v tom druhom s osudom a prekážkami, ktoré patria k ich každodennému životu,“ uviedol v príhovore Gajdoš.

V živote to nemajú ľahké

Ako ďalej upozornil, možno by mnohí očakávali, že diela ľudí, ktorí to v živote nemajú ľahké, budú prevažne sivé, pochmúrne, pretože tak svojsky vyjadria svoj pocit krivdy voči osudu. „No vidíme, že opak je pravdou, je tu plno farieb, ktoré až do konca augusta krásne doplnia náš zeleno-modrý svet. A možno tomu nášmu životu ukážu aj iný rozmer,“ dodal.

Za možnosť ukázať verejnosti svoje diela, vďačia hendikepovaní umelci Slovenskej agentúre na podporu zdravotne postihnutých občanov, ktorá v rámci Slovenska zorganizovala už približne 200 samostatných výstav. V minulosti nad nimi prevzali záštitu viacerí ministri.

Vzhľadom na výnimočnosť vystavovaných diel šéf rezortu obrany rozhodol, že každý utorok a štvrtok ju bude môcť od 9.00 do 11.00 hod. navštíviť aj verejnosť. Diela budú na ministerstve obrany vystavené do 31. augusta.

Čítajte aj: Ani počas týždňa sa nudiť nebudete. Lákadlom je určite aj koncert Petra Lipu

Na ministerstve obrany vystavili diela hendikepovaných umelcov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM