Jakub Haršany Rôzne

Na mieste bývalého cykloštadióna má vyrásť park. Zatiaľ je tam stále len jama

Po zbúraní bývalého cyklistického štadióna zostala na mieste jama. Nahradiť by ju mal voľnočasový priestor. Kedy sa parku dočkáme, je zatiaľ otázne.

Ilustračný obrázok k článku Na mieste bývalého cykloštadióna má vyrásť park. Zatiaľ je tam stále len jama
Zdroj: Dnes24.sk

Cyklistický štadión s prvou klopenou dráhou na Slovensku vyrástol v roku 1952. Vznikol ako súčasť športového komplexu Tehelné pole. Dnes zostali z komplexu zachované tri objekty – zimný štadión, tenisové kurty a letné kúpalisko.

Priestor slúžil aj ako parkovisko

Štadión medzi Ulicou odbojárov a Kalinčiakovou zbúrali v roku 2010 v rámci rekonštrukcie zimného štadióna. Počas hokejového šampionátu v roku 2011 poslúžil ako parkovisko. Dnes zostal po cykloštadióne len obrovský pozemok, ktorý nie je využitý.

Bratislavské Nové Mesto, ktoré má štadión v správe, rozhodlo, že na mieste vznikne voľnočasový priestor. Mestská časť vypísala ešte v roku 2014 architek­tonickú súťaž, do ktorej sa prihlásilo 14 záujemcov. Odborná porota rozhodla, že najlepší návrh predložil kolektív Martin Berežný, Katarína Boháčová a Daniel Šubín.

Miesto pre šport aj oddych

Podľa návrhu by tu mal vyrásť voľnočasový priestor JAMA, ktorý bude spojením športu, rekreácie, voľnočasových aktivít a zelene. „Park bude rozdelený do dvoch zón. Hornú „aktívnu“ zónu budú charakterizovať vyhliadkové móla, športové plochy ako multifunkčné ihrisko, tenisové kurty, fitness stroje, parkúrové zostavy, pingpongové stoly a mestská zeleň,“ píše na stránkach Nového Mesta.

„V dolnej „relaxačnej“ zóne bude jazierko, živelná zeleň, prírodný amfiteáter a priestory na oddych. Priaznivci aktívneho oddychu nájdu v parku bežeckú a športovú dráhu,“ informuje Nové Mesto.

Realizácia parku sa mala začať už v minulom roku, ale ešte ani dnes nie je na mieste badať známky začatia prác. „Momentálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa výstavby,“ prezradil nám hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Kedy tak začnú práce a dočkáme sa parku, zatiaľ nevieme. Nateraz zostáva na mieste budúcej JAMY len jama zarastajúca burinou.

Čítajte aj: Na mieste bývalého štadióna Tehelné pole je naďalej len jama

Bývalý cykloštadión
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM