Tomáš Stupavský Samospráva

Na mestskom úrade v Pezinku bude viať tibetská vlajka

Na budove Mestského úradu v Pezinku bude v utorok (10.3.) viať tibetská vlajka. Samospráva sa aj v tomto roku chce pripojiť k celosvetovej kampani Vlajka pre Tibet, ktorej cieľom je upozorniť na porušovanie ľudských práv v tejto krajine.

Ilustračný obrázok k článku Na mestskom úrade v Pezinku bude viať tibetská vlajka
Zdroj: TASR

„Aj keď je to pre nás vzdialená krajina, je našou povinnosťou upozorniť na tento problém. Veď pred rokom 1989, v čase komunizmu, na nás svet tiež nezabúdal,“ povedal primátor Pezinka Oliver Solga. Vyvesenie vlajky v deň výročia tibetského národného povstania proti okupácii Čínou je podľa neho dôkazom solidarity a podpory Tibeťanov v boji za ich ľudské práva.

Solidaritu s Tibetom chce vyjadriť Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava a jej mestské časti ako Staré Mesto, Lamač či Dúbravka, ktorá sa do kampane zapojí po prvý raz.

Kampaň Vlajka pre Tibet prebieha vo svete od polovice 90. rokov minulého storočia. Slovensko sa k nej pripája od roku 2010. U nás ju organizuje mimovládna organizácia Tibetská asociácia.

Do kampane sa na Slovensku minulý rok oficiálne zapojilo osem samospráv. Slováci vyvesili spolu 160 tibetských vlajok. Tibetská vlajka je pritom od roku 1959 v Čínskej ľudovej republike vrátane Tibetskej autonómnej oblasti zakázaná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM