Rôzne

Na Malokarpatskej vínnej ceste si počas víkendu prídu na svoje nadšenci dobrého vína

Už o dva dni sa začína jesenný Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste. Na toto najväčšie podujatie vinohradníkov, ktorí pestujú vinič na úbočiach a úpätiach Malých Karpát, sa pripravuje tento rok rekordný počet vinárov. Tí sprístupnia 164 svojich vínnych pivníc pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Na Malokarpatskej vínnej ceste si počas víkendu prídu na svoje nadšenci dobrého vína
Zdroj: TASR

Tradičné slávnosti malokarpatských vinohradníkov a vinárov v Deň otvorených pivníc sa uskutočnia v piatok a sobotu 14. a 15. novembra.

V poradí 15. ročník podujatia bude opäť najväčším tohtoročným sviatkom pre milovníkov vínnej turistiky na Malokarpatskej vínnej ceste. V tomto roku vinári pre návštevníkov otvoria pivnice od Devína v Bratislave cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru… až po Trnavu.

Prechádzka po vínnych pivniciach

Počas dvoch dní sprístupnia vínne pivnice a prevádzky pre všetkých, ktorí sa chcú prejsť malokarpatskou krajinou a spoznávať ju ako fenomén chute, ale aj krásy prírody a miestnej kultúry.

„Kto chce spoznať Malokarpatskú vínnu cestu v jej pravej podstate, musí ísť na vidiek. Deň otvorených pivníc láka každoročne tisíce priaznivcov zo Slovenska i zahraničia. Na rozdiel od lokálnych vinobraní či iných podujatí sa toto usporadúva na celej Malokarpatskej vínnej ceste. Návštevníci vyzbrojení degustačným pohárikom a ďalším príslušenstvom putujú po regióne za svetlami lampášov v priečelí otvorených pivníc. Nielen za dobrým vínom či miestnymi kulinárskymi špecialitami, ale aj za originálnou históriou s vinárskymi architektonickými pamiatkami a v neposlednom rade i za oku lahodiacemu jesennému pohľadu na malokarpatské vinice," priblížil predseda Združenia MVC Milan Pavelka.

Okrem vína nechýba ja kvalitné jedlo

V ponuke okrem množstva degustačných vzoriek vín v každej pivnici, s možnosťou nákupu v rámci ceny zakúpených vstupeniek, nebudú chýbať regionálne gastronomické špeciality, ako sú pagáčiky, lokše, štrúdle, či guláše, k tomu chlieb, pomázanky, jabĺčka, syry i olivy. Mnohé pivnice chystajú pre návštevníkov aj kultúrny program v podobe živej hudby.

Tento rok nebol malokarpatským vinohradníkom veľmi naklonený. Daždivé počasie od polovice júna až do konca septembra ovplyvnilo úrodu i kvalitu hrozna. Neskoršie sorty ako napríklad rizlingy ešte stále potrebujú zvýšenú starostlivosť zo strany vincúrov. No v ponuke určite nebudú chýbať skoré a poloskoré odrody ako Oliver Irssay, Pesecká leánka alebo Muller Thurgau, ktoré už dosiahli vynikajúce senzorické vlastnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM