Rôzne Správy

Na Kramároch pri Slovenskej zdravotníckej univerzite chcú postaviť parkovací dom

Situácia s parkovaním na Kramároch je alarmujúca. Zlepšiť by ju mala plánovaná výstavba dvojpodlažného parkovacieho domu s 91 parkovacími miestami.

Ilustračný obrázok k článku Na Kramároch pri Slovenskej zdravotníckej univerzite chcú postaviť parkovací dom
Zdroj: TASR

Na bratislavských Kramároch pri Slovenskej zdravotníckej univerzite (SZU) je plánovaná výstavba dvojpodlažného parkovacieho domu s 91 parkovacími miestami. Na existujúcom parkovisku SZU ho tu chce pre verejnosť postaviť investor ProPark Group. Vyplýva to zo zverejneného projektu, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA. SZU čelila pritom na jeseň minulého roka kritike pre prenájom parkoviska bez verejného obstarávania.

Parkovanie v dome aj v teréne

Parkovací dom má byť situovaný na Limbovej ulici na ploche dolného parkoviska areálu SZU. Začatie výstavby je plánované v treťom kvartáli tohto roka. Ukončenie investor predpokladá o rok neskôr. Ten počíta aj s výstavbou 45 parkovacích miest v teréne, mimo parkovacieho domu.

„Zrealizovaním parkovacieho domu s 91 parkovacími miestami sa zvýši počet parkovacích miest na 136 v dotknutom území. Teda o 44 parkovacích miest oproti súčasnému stavu,“ tvrdí investor.

Zámer predložili v dvoch variantoch. Druhý variant obsahuje menej spevnených plôch a počíta sa s realizáciou zelených plôch s celkovou rozlohou 873 štvorcových metrov, teda o približne 345 m2 viac zelene ako v prvom variante. Celkové náklady na výstavbu parkovacieho domu predpokladá ProPark Group vo výške zhruba 450-tisíc eur.

Pochybenie pri prenájme

Kontrola hospodárenia SZU za rok 2015 zo strany Najvyššieho kontrolného úradu SR preukázala, že pri spravovaní majetku štátu nedodržiava základné princípy hospodárnosti a efektívnosti. Univerzita mala najviac pochybiť pri prenájme parkoviska koncesionárovi, kde sa vyhla verejnému obstarávaniu tak, že stanovila cenu zákazky pod päť miliónov eur. Podľa kontrolórov však nešlo o sumu 4,8 milióna eur, ale nakoniec až 6,3 milióna eur.

SZU odmietla obvinenia z neefektívneho hospodárenia a porušovania viacerých zákonov. V prípade parkoviska argumentovala, že jej počty boli správne. Poukazuje, že aj keď je parkovisko prenajaté na 25 rokov, prvých päť rokov funguje prenájom spoločnosti ProPark Group rovnako ako pri predchádzajúcej firme. Má ísť o prechodné obdobie, ktoré nie je súčasťou koncesie.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM