Nina Táborská Rôzne

Na Kramároch nájdete najstaršie hokejbalové ihrisko na Slovensku. Vďaka dobrovoľníkom dostane podobu, akú si zaslúži

Ešte začiatkom marca sme vás informovali o dobrovoľníkoch, ktorí sa rozhodli opraviť ihrisko pri ZŠ Cádrova - ide o najstaršie hokejbalobvé ihrisko na Slovensku vôbec. Od naplnenia ich sna ich už nedelí veľa. Najbližšiu sobotu sa ihrisko prvýkrát rozsvieti a dokonca aj ožije vianočnou atmosférou.

Ilustračný obrázok k článku Na Kramároch nájdete najstaršie hokejbalové ihrisko na Slovensku. Vďaka dobrovoľníkom dostane podobu, akú si zaslúži
Zdroj: Dnes24.sk

Športoví nadšenci sa ešte na jar rozhodli, že po období, keď hokejbalové ihrisko intenzívne využívali, by mu radi jeho služby vrátili. Ihrisko bolo už úplne zarastené, s deravými mantinelmi a rozpadajúcimi sa striedačkami. Nachádza sa v areáli Základnej školy na Cádrovej ulici a už dlho volalo po rekonštrukcii.

Názov Guerera, ktoré ihrisko dostalo, je historický názov, ktorý vznikol tak, že sa tu zbiehali deti z ulíc Guothova a Dérera.

„Na ihrisku pred niekoľkými rokmi začala na týždennej báze hrať skupina kamarátov. Miesto si veľmi rýchlo obľúbili pre vyhovujúce rozmery ihriska, krásny výhľad a prostredie v akom je zasadené,“ priblížil pred pár mesiacmi pre Bratislava24.sk líder projektu Guerera Milan Szabó (OZ Rohan).

Dobrovoľníci sa postupom času dostali k histórii ihriska a zistili, že je pravdepodobne najstarším stojacim hokejbalovým ihriskom na Slovensku a že má za sebou veľmi bohatú históriu. „To a veľa spoločných zážitkov nás k miestu pripútalo ešte viac,“ povedal Szabó.

Začali sa tak mesiace intenzívnej práce, kedy sa podarilo dobrovoľníkom vďaka podpore mestskej časti Nové Mesto, firiem, súkromných osôb, komunálnych politikov a lokálnych združení priblížiť k cieľu – vytvoriť krásne miesto pre šport, rekreáciu a oddych detí, mládeže a všetkých ľudí z okolia.

Keď sa rekonštrukciu podarí dokončiť, dobrovoľníci by sem radi pritiahli verejnosť, organizovali turnaje v malom hokejbale a florbale, viedli krúžky pre deti a vytvorili priestor aj pre iné športy, ako je basketbal a inline korčuľovanie. Priložiť ruku k dielu môžete i vy. Napríklad už najbližšiu sobotu.

„Vítaní je každý kto má chuť v sobotu robiť niečo tvorivé a užitočné. Budeme maľovať, oplocovať ihrisko, upravovať okolitú zeleň a inštalovať osvetlenie. Navyše, Guerera sa v sobotu večer má prvýkrát rozsvietiť,“ priblížil Szabó.

A komu by bolo ľúto vzdať sa sobotných vianočných trhov, môže byť bez obáv. Prichystaný bude čaj, varené vínko aj niečo pod zub.

„Ihrisko sa pomaličky posúva vpred a veľmi sa tomu tešíme. Pridávajú sa k nám noví dobrovoľníci, ako napríklad z Katedry sociálnej práce či cez Bratislavské dobrovoľnícke centrum a zapojili sme sa aj do programu Active Youth. Skvelé je, že okrem podpory komunálnych politikov a lokálnych združení sme vyhrali aj grant v banke pre oblasť rozvoja športu,“ prezradil Milan Szabó.

Túto sobotu by sa možno i vďaka vám mohlo ihrisko domaľovať, oplotiť a dokončiť osvetlenie. Viac sa dozviete TU.

Prečítajte si tiež: Robiť niečo nielen pre seba sa vypláca! Pustili sa do práce dobrovoľne, oslovili sponzorov, teraz potešia nejedného z vás

Foto: Projekt Guerera.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM