Kultúra

Na kolesách proti rakovine: V nedeľu Bratislavčanov čaká 13.ročník celoslovenskej kampane

Trinásty ročník celoslovenskej kampane Na kolesách proti rakovine vyvrcholí v centre hlavného mesta SR v nedeľu 27. septembra 2015. Koná sa pod záštitou viceprimátorky Ivety Plšekovej v rámci festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015.

Ilustračný obrázok k článku Na kolesách proti rakovine: V nedeľu Bratislavčanov čaká 13.ročník celoslovenskej kampane
Zdroj: TASR

Program podujatia sa uskutoční od 14.00 do 18.30 h na Hlavnom námestí, registrácia záujemcov o symbolickú jazdu sa však začne už o 13.00 h. Účastníkov čaká bohatý kultúrny a športový program. Hlavným organizátorom podujatia je Nadácia Výskum rakoviny v úzkej spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto a občianskym združením Ars ante portas.

Najdôležitejšou časťou podujatia bude Symbolická jazda na všetkých možných kolesách či kolieskach. Organizátori očakávajú vozičkárov, účastníkov na bicykloch, korčuliach, kolobežkách, trojkolkách, skejtbordoch, ale i kancelárske kreslá a iné unikáty.

Detská trasa jazdy povedie z Hlavného námestia cez Primaciálne námestie a Laurinskú opäť na Hlavné námestie (400 m). Hlavná trasa pôjde z Hlavného námestia, cez ulice Františkánska, Uršulínska, Laurinská, Rybársku bránu, Mostovú, Rázusovo nábrežie, Hviezdoslavovo námestie, Strakovu ulicu na Hlavné námestie (2 km). O zdravotnú službu a bezpečnosť „kolieskárov“ bude postarané, informoval Ján Juráš, manažér Nadácie Výskum rakoviny a Ars ante portas, o.z.

Štartovné je ľubovoľné – celý výťažok pôjde na zbierkový účet Nadácie Výskum rakoviny a je určený na zakúpenie prístroja tkanivový analyzátor. Zároveň bude v centre prebiehať aj verejná zbierka registrovaná pod číslom a názvom: 101–2015–073626 s názvom Zakúpenie prístroja Tkanivový mikroanalyzátor.

Na kolesách proti rakovine

„Do definitívnej sumy potrebnej na uvedený prístroj chýba 'už len ' niečo vyše 8-tisíc eur a snahou nadácie je už v tomto roku na ňom analyzovať vzorky nádorov pacientov z celého Slovenska,“ uviedol Juráš.

Na začiatku sprievodného programu o 14.00 h zaznie hymna podujatia, ďalej vystúpi skupina Kozovanka, integrovaná skupina Len Tak Tak (tanec s vozičkármi). O 15.30 h bude účinkovať Vlado Vizár Jazz Quartet s Patríciou Páleníčkovou, ďalej Vojenská hudba Ozbrojených síl SR, raper na vozíčku Bekim Aziri, hostia z Novej scény, Robo Opatovský a band a ďalší. Počas programu sa bude na námestí konať inlineskola.sk pre začiatočníkov aj mierne pokročilých kolieskových korčuliarov.

História kampane Na kolesách proti rakovine sa začala v novembri 2002, keď sa v bratislavskom Istropolise uskutočnil veľký koncert za účasti „tváre“ tejto kampane – majstra Európy a sveta, paralympijského víťaza 2000 v Sydney v cyklistickom šprinte, onkologického pacienta Radovana Kaufmana. Práve on vtedy vyzval všetkých, aby rozkrútili kolesá do boja proti zákernému nádorovému ochoreniu. Sám však v júni 2003 rakovine podľahol.

Prečítajte si tiež: Farmárske trhy vo Vajnoroch ponúknu rôzne pochúťky i zábavu

„To sa však už kolesá pod taktovkou Nadácie Výskum rakoviny naplno rozkrútili v mestách i dedinách Slovenska. Veľmi účinne pomáhala aj speváčka Eva Mária Uhríková, sama onkologická pacientka. Z jej podnetu vznikla aj hymna kampane Nájdi svoju nádej (Ján Baláž/Kamil Peteraj). Pieseň naspievali aj Adriena Bartošová, Beáta Dubasová, Martina Majerníková, Dušan Grúň, Karol Malý, Vašo Patejdl a Otto Weiter,“ pripomenul Juráš.

Od roku 2005 prevzal vedenie kampane Slovenský paralympijský výbor, na pamiatku svojho významného člena. Kampaň Na kolesách proti rakovine sa rozšírila po celom Slovensku, aj do škôl. Symbolické jazdy absolvovali, benefičné koncerty navštívili a do zbierky prispeli tisícky ľudí.

Za 12 rokov takto Nadácia Výskum rakoviny zakúpila pre Ústav experimentálnej onkológie SAV šesť diagnostických prístrojov v celkovej sume 389.316 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM