Kultúra Správy

Na Keramických trhoch predvedú svoje umenie keramikári - kruhári

Cieľom tohtoročných Keramických trhov v Pezinku bude podpora a propagácia hrnčiarskeho a džbánkarského remesla.

Ilustračný obrázok k článku Na Keramických trhoch predvedú svoje umenie keramikári - kruhári
Zdroj: pixabay.com

Keramické trhy 2017 v Pezinku budú tento rok patriť keramikárom – kruhárom. Na 14. ročníku podujatia, ktorého cieľom je podpora a propagácia hrnčiarskeho a džbánkarského remesla, svoje umenie od 9. do 11. júna návštevníkom predvedú domáci aj zahraniční majstri. Sprievodnými akciami Keramických trhov budú tematické výstavy aj koncerty. Informovala o tom Monika Chvosteková z Malokarpatského múzea v Pezinku, hlavného organizátora podujatia.

Keramikári z rôznych kútov Európy

"Na keramických trhoch sa pravidelne zúčastňujú keramikári z mnohých štátov strednej Európy. Aj na 14. ročníku návštevníci uvidia keramikárov z Čiech, Slovinska, Maďarska, Poľska, Bulharska, a samozrejme zo Slovenska. Keramické trhy v Pezinku sú jediným podujatím tohto druhu v rámci Slovenskej republiky. Ich cieľom je predovšetkým podpora a propagácia hrnčiarskeho a džbánkarského remesla – starého remesla našich predkov,” priblížila Chvosteková.

Podľa jej slov sú trhy atraktívne nielen predajom rôznych druhov keramických výrobkov, ale aj sprievodnými podujatiami. Tentoraz medzi ne patria aj výstava A predsa sa točí!, v Malokarpatskom múzeu, predstavujúca umenie majstrov kruhárov či vernisáž keramiky v pezinskej Malokarpatskej knižnici Modranska: Prestreté.

Ukážky výroby nádob

Chvosteková informovala aj o novinke v programe, ktorou budú ukážky výroby rôznych druhov keramických nádob a zdobenia, typické pre regióny zo Západoslovenského, Stredoslovenského a Východoslovenského kraja. Vzniknú pod rukami majstrov kruhárov priamo na Radničnom námestí.

Deťom budú patriť tvorivé dielne pod vedením pracovníčok Centra voľného času z Pezinka. Návštevníci sa môžu tešiť aj na vystúpenie skupín La Femme, Staré tiene a Bukasový masív.

Podujatie podporili aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor Pezinka Oliver Solga.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM