Nikola Richterová Rôzne

Na Kamzíku obnovia najväčší bratislavský bunker z prvej svetovej vojny. Práce by mali trvať do leta

Dnes ráno začali nadšenci obnovovať najväčšiu kavernu – vojenský bunker z obdobia prvej svetovej vojny v okolí Bratislavy. Veliteľská a delostrelecká kaverna sa nachádza na Kamzíku, iba približne 300 metrov od hornej stanice lanovky spájajúcej Kolibu so Železnou studničkou.

Ilustračný obrázok k článku Na Kamzíku obnovia najväčší bratislavský bunker z prvej svetovej vojny. Práce by mali trvať do leta
Zdroj: TASR

Revitalizácia tohto historického bunkru nadväzuje na aktivity občianskeho združenia (OZ) Bunkre, ktoré už dlhší čas pracuje na obnove kaverien v okolí Dúbravky.

„V rámci participatívneho rozpočtu mestskej časti sme spolu s OZ Bunkre úspešne požiadali o dotáciu vo výške 5.000 eur,“ uviedol podporovateľ projektu, novomestský miestny poslanec Martin Vláčiky. Peniaze by mali byť použité na celkovú obnovu kaverny.

„To znamená na odkopanie a s pomocou bagra odhrabanie zeminy, ktorou sú zavalené vchody, zabezpečenie proti závalom, odstránenie odpadu, ktorý je vo vnútri kaverien i oprava stien, ktoré poškodili vandali,“ vymenoval Vlačiky. „Snahou je vybaviť kavernu dobovými replikami i obnoviť pôvodné osvetlenie pomocou karbidových lámp,“ dodal.

Verejnosti prístupný možno už v lete

Vlačiky verí, že bunker bude širokej verejnosti sprístupnený už počas letnej sezóny. „Očakávame, že revitalizácia kaverny môže zvýšiť záujem verejnosti o využitie blízkej lanovky, ktorú prevádzkuje mestská časť,“ povedal v tejto súvislosti starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Obnova vojenského bunkru na Kamzíku
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM