Adriana Banásová Rôzne

Na hrade sa budú zavárať zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti

Na Deň ústavy sa pod Bratislavským hradom zídu občianski aktivisti, ochranári či osobnosti verejného a kultúrneho života, aby symbolicky zakonzervovali posledné zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti. Akcia má zároveň poukázať na posledné udalosti v našej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade sa budú zavárať zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti
Zdroj: TASR

Na mieste výstavby garáží pod hradom, kde sa betónom pochovávajú naše dejiny, začnú občianske združenie OŽI Slovensko, re­gionálna sieť Nie v našom kraji, Občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad, ďalšie podporujúce iniciatívy a jednotlivci netradičný sprievod.

Zúčastnení tu o 10:30 symbolicky odoberú kúsok pôdy, s ktorým v sprievode dychovej hudby prejdú cez Palisády až k prezidentskému palácu na Hodžovom námestí. Tam sa bude zavárať voda z Hrona a Popradu, zvyšky keltských pamiatok z Bratislavského hradu, prach zo synagógy z Rajca, ale aj zemina z mestského parku v Košiciach.

Zaváracie poháre ako symbol uchovania ideálov

Ako uvádzajú organizátori „akcia je symbolom ideálov a snov, s ktorými sa pred rokmi zakladala naša demokracia, a o ktoré vďaka politikom i ľahostajnosti naša spoločnosť postupne prichádza. Zúčastnené osobnosti a aktivisti chcú týmto krokom ukázať, že je pre nich dôležité zachovať aspoň posledné zvyšky takýchto ideálov aj pre ďalšie generácie Slovákov.“

Podujatie je zároveň výzvou na spájanie sa občianskych iniciatív v celej krajine s cieľom, aby sa raz tieto zaváracie poháre mohli otvoriť a ich myšlienky a ideály opäť prevládli v našej spoločnosti. K podujatiu sa tiež pripoja iniciátori Výzvy k ľudskosti, ktorej organizátori vyjadrujú plnú podporu, a tak spoločne účastníci poukážu aj na potrebu solidarity a spolupatričnosti.

„Posledné udalosti v tejto krajine ma prinútili zamyslieť sa, prečo sa cítim byť v tejto krajine ohrozená na živote. Je jedno či hovoríme o betónovaní, vykrádaní či nástupe neofašizmu. Myslím si, že dozrel čas, aby sa ľudia s rovnakými hodnotami, snívajúci o slušnej a bezpečnej spoločnosti, začali spájať,“ Krištáľového krídla za filantropiu a divadelná režisérka Viera Dubačová, ktorá je zároveň spoluzakladateľkou občianskeho združenia OŽI Slovensko.

„Toto je podaná ruka na spojenie rozličných iniciatív a združení, aby sme zabudli na drobné nezhody a sústredili sa na to podstatné, čo nás spája. Našu spoločnosť musíme informovať o stave, v akom sa nachádza a o tom, že východiská z neho nemusia mať len extrémnu až extrémistickú podobu. Musíme začať prejavovať solidaritu, pretože ju potrebuje svet, ale aj my tu na Slovensku,“ dodáva Viera Dubačová.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM