Alexandra Húsková Kultúra

Na hrade Devín otvoria vyhliadku

Budúce leto by sa už návštevníci po rokoch mohli znova dostať na hornú časť hradu Devín, kde je atraktívna vyhliadka na okolie. Do roka by ho totiž mali obnoviť. Bratislava totiž vlani získala na obnovu 339.770 eur z nórskych fondov a projekt má byť ukončený do konca apríla.

Ilustračný obrázok k článku Na hrade Devín otvoria vyhliadku
Zdroj: TASR

Hornú časť hradu uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam totiž uskutočnila oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom. „Chceli sme sa vyvarovať napríklad prípadu Trenčianskeho hradu, kde padol múr. Mali sme podozrenie, že to vlhne, čo sa neskôr potvrdilo,“ vysvetľoval riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyross.

„V súčasnosti prebiehajú prípravné práce, teda pracovné stretnutia zaangažovaných inštitúcií a príprava projektovej dokumentácie,“ bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová. Nasledovať bude verejné obstarávanie na zhotoviteľa, súťažné podklady už podľa hovorkyne spracovali a predložili na kontrolu Úradu vlády SR, ktorý ich musí odsúhlasiť.

Súčasťou rekonštrukcie bol vtedy aj archeologický výskum. Počas neho sa podarilo na strednej terase objaviť najstaršiu stredovekú stavebnú fázu na hornom hrade – obrannú vežu s britom. Na dolnej terase boli zase odkryté dosiaľ neznáme architektúry z 15. až 17. storočia. Výskum ukončili a nálezy chceli prezentovať.

V rámci druhej etapy rekonštrukcie sa mala vybudovať prístupová cesta a obnoviť výstavné priestory. Od roku 2010 sú však práce pozastavené. „Na dokončenie nezostali finančné prostriedky,“ dodal riaditeľ.

Skokanová vysvetľuje, že objavené architektúry len provizórne prekryli. „Takže je potrebné pristúpiť k ich ochrane a pamiatkovej prezentácii, ďalej zasypať a odvodniť terasy, na ktorých sa výskum uskutočnil, vybudovať chodníky, osadiť zábradlia a schodiská,“ vymenúva.

Výrazná zmena bude podľa nej v tom, že všetky pôvodné drevené konštrukcie nahradia kovovými. Úplne vynovená má byť aj expozícia v jaskynných priestoroch horného hradu, kde sa plánuje sprístupniť aj najmenší a najnižšie položený jaskynný priestor. „Archeologická expozícia bude obohatená aj o zaujímavú geologickú expozíciu,“ dodala Skokanová. Mesto zatiaľ nepredpokladá, že by práce na hornom hrade obmedzili návštevníkov.

Bratislava minulý rok v apríli podala žiadosť a ocitla sa medzi 13 úspešnými projektmi, ktoré získali peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Hyross so zástupcami Úradu vlády SR podpísal v Bytči zmluvu o podpore ešte začiatkom novembra 2014. Mesto na obnovu hradu získalo 339.770 eur a samospráva sa spolupodieľa sumou vyše 59.000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM