Michaela Katonová Správy

Na Františkánskom námestí je čulý ruch. Mesto začalo s výsadbou nových stromov

Bratislava sa aj vďaka zahraničným fondom pripravuje na zmenu klímy vo svojom centre. Prázdne miesta na Františkánskom námestí zapĺňajú v týchto dňoch nové stromy. Mesto sa chce zároveň poučiť z chýb z minulosti a na pomoc si prizvalo odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Na Františkánskom námestí je čulý ruch. Mesto začalo s výsadbou nových stromov
Zdroj: Ivo Nesrovnal pre Bratislavu

Na Františkánskom námestí skončil archeologický výskum a hlavné mesto začalo s výsadbou nových stromov. Prvých päť hrušiek ozdobných vysadili ešte začiatkom týždňa, ďalšie stromy sa budú sadiť v najbližších dňoch.

„Celkovo nahradíme desať stromov, ktoré sme museli vyrúbať pre pokročilé štádium hniloby. Stromy boli totiž podľa arboristického posudku choré a ohrozovali okoloidúcich. Štyri nové stromy pribudnú aj na Hlavnom námestí,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

Počas spomínaného archeologického výskumu bola nájdená stará barokovo-renesančná kanalizácia a drobné mince z 20. storočia. Žiadny z nálezov však nebráni novej výsadbe. „Vzhľadom na to, že historické kanalizácie sa našli až v cieľovej hĺbke 90 centimetrov, nemali by predstavovať ani problém pri výsadbe nových stromov,“ uviedol Ivo Štassel, riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok.

Prečítajte si aj: Na Františkánskom námestí objavili prvé nálezy

Vlna nevôle

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s hlavnou architektkou Bratislavy Ingrid Konrad pred časom informovali, že sa centrálne námestia v Starom Meste zazelenajú. Obyvatelia mesta sa spočiatku tešili. „Zazelenanie“ ale v preklade znamenalo výrub starých a nasadenie nových stromov. Tu sa už s pochopením Bratislavčanov magistrát nestretol.

Zistenia archeologického prieskumu však odhalili príčiny zlého zdravotného stavu stromov. Dôvodom bolo najmä zaliatie ich koreňov betónom počas dláždenia Františkánskeho námestia v roku 2005. Nedostatok prevzdušnenia v kmeňoch spôsobil tvorbu dutín, čo výrazne znížilo stabilitu. „Stromy tak nemali perspektívu pre ďalší vývoj a ich životné podmienky boli príliš obmedzené,“ informoval magistrát.

O novú zeleň sa majú postarať odborníci a chyby z minulosti by sa už nemali opakovať.

Revitalizácia Františkánskeho i Hlavného námestia je súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Celý projekt je financovaný z 85 percent z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu SR. Obyvatelia uvidia celkový výsledok prác v apríli 2017.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM