Iné športy

Na festival Hory a mesto zavíta aj horolezec, ktorý zdolal Mount Everest

Medzinárodný filmový festival horského filmu a dobrodružstva nebude chýbať ani tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Na festival Hory a mesto zavíta aj horolezec, ktorý zdolal Mount Everest
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesta sa tento rok uskutoční od 6. do 10. apríla v kinosálach v bratislavskom nákupnom centre na pravej strane Dunaja. Každá festivalová sekcia – Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh a Horské bicykle privíta svojho hosťa.

Svoju účasť doteraz potvrdili rakúsky himalájista, Kurt Diemberger, španielska lezkyňa Daila Ojeda, americký ranger Gregg Losinski a slovenská potápačka Katarína Linczényiová. Práve potápanie sa na festivale v jeho 17-ročnej histórii objaví po prvý raz.

„S uzavretím programu festivalových sekcií čakáme na výsledky kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu. Už tradične sa nám darí získať to najlepšie, čo tento prestížny festival ponúkol a priniesť zaujímavé aj ocenené snímky na Slovensko,“ povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Bez kyslíkového prístroja

Medzi hlavných zahraničných hostí patrí rakúsky himalájista, filmár, fotograf a publicista Kurt Diemberger, držiteľ ceny Emmy za dokument o prvom pokuse vyliezť východnou stenou na Mount Everest. Priekopník lezenia bez kyslíkového prístroja v Himalájach má za sebou sedem výstupov na šesť osemtisícoviek, pričom na dvoch – Broad Peak a Dhaulágirí – bol členom prvých expedícií v 50. a 60. rokoch.

V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou životnou družkou Julie Tullis na K2, ktorá je považovaná za jednu z najzradnejších osemtisícoviek. Pri zostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8-tisíc metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Dolu zísť sa podarilo len dvom horolezcom. Diemberger napísal o tejto tragédii knihu K2 – sen a osud.

Od surfovania k lezeniu

Mladá španielska lezkyňa Daila Ojeda pricestuje na Slovensko po prvý raz. Rodáčka z Kanárskych ostrovov patrí v súčasnosti medzi svetovú špičku ženského športového lezenia. Začala liezť, keď mala 18 rokov, inšpirovaná lezeckými pretekmi, ktoré sa konali v jej rodnom meste.

Dovtedy sa venovala surfovaniu a ďalším outdoorovým športom. Daila sa vo svojej lezeckej komunite stala veľmi aktívnou. V multimediálnej prednáške bude hovoriť o svojej lezeckej kariére v sobotu 9. apríla.

Ranger so slovenskými koreňmi

Američan Gregg Losinski je ranger zo štátu Idaho a v oblasti ochrany prírody pracuje 34 rokov. Okrem iného je aktívnym publicistom, ktorý propaguje myšlienky ochrany a konzervácie divočiny po celom svete. Jeho stará mama bola zo Štrby, vďaka svojim slovenským koreňom zdedil lásku k Tatrám.

Aprílová cesta na Slovensko bude už jeho piatou návštevou. Na festivale bude rozprávať o amerických národných parkoch a o spolužití ľudí s medveďmi, ktoré sa snaží odtabuizovať. Svoju multimediálnu prezentáciu bude mať v nedeľu 10. apríla. Po skončení festivalu čaká Gregga Losinského turné po viacerých slovenských mestách.

Prečítajte si tiež: Hory v meste: Na indoorovej lezeckej stene sa skutočne cítite ako horolezec

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM