KAW Kultúra

Na „džezákoch“ si zahrá aj exotická kráska, ktorá inšpirovala speváka Princea

Blíži sa ďalší ročník obľúbených bratislavských džezových dní, na ktorý sa chystajú hviezdy nielen z džezu, ale aj elektronickej a rokovej hudby.

Ilustračný obrázok k článku Na  „džezákoch“ si zahrá aj exotická kráska, ktorá inšpirovala speváka Princea
10
Galéria
Zdroj: bjd.sk

"Hudba sa v súčasnosti ozýva z každej strany. Niekedy ju radšej vypínam. Dobrý živý koncert však vždy stojí za to vidieť,“ povedal Peter Lipa predtým, než ako organizátor predstavil hviezdy už 42. ročníka bratislavských jazzových dní.

Trojdňový hudobný maratón už dávno nepatrí len obdivovateľom džezu. Tvorcovia programu sa ho snažia priblížiť aj mladšej vekovej kategórii a prilákať aj fanúšikov jemne odlišných žánrov.

Ženská verzia Lennyho Kravitza

Záverečné vystúpenie každého dňa džezových dní už tradične patrí svetovým hviezdam. Aj tento rok sa bude na čo pozerať. Čerešničkou na torte úvodného piatkového večera bude jazzfunková hviezda Nik West – exotická čokoládová kráska a zároveň fantastická speváčka a basgitaristka.

Prince o nej hovoril ako o svojej najväčšej pódiovej inšpirácií po Sheila E. Hrala s Marcusom Millerom aj Johnom Mayerom. Dave Stewart z Eurythmics, ktorý produkoval jej prvý album, ju opísal ako ženskú verziu Lennyho Kravitza.

Temperamentní chlapci z Tiempo Libre

Momentálne najlepšia a najúspešnejšia tropická kapela bude headlinerom sobotného večera. Tiempo Libre je jedným z najhorúcejších afro-karibských kapiel. Kubánska skupina z Floridy bola už trikrát nominovaná na cenu Grammy. Roztočí kolotoč plný skvelej exotickej hudby, zmiešanej z jazzových harmónií, latino rytmov a súčasnej muziky.

Čítajte aj: Opera a Balet SND v novej sezóne prilákajú deti aj milovníkov klasiky

Uhrančivá Caro Emerald

Caro Emerald je prvou dámou elektroswingu. Holandskú speváčku inšpiruje najmä hudba a filmy 40-tych a 50-tych rokov, v jej repertoári nájdeme ballroom jazz, cinematic tango, mambo, swing, aj groovin’ jazz.

Prvý z jej albumov sa v holandskej hitparáde držal dlhšie ako Jacksonov Thriller. A to už je čo povedať. Druhý album “The Shocking Miss Emerald” ju dostal až na prvé miesto britského albumového rebríčka. Vydala aj tri živé albumy, natočené na koncertoch v mestách Glasgow, Londýn a Amsterdam.

Hviezdne vystúpenia

Na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa 2016 privítame aj ďalšie hviezdy. Medzi nimi dokonalého trubkára Enrika Ravu, skvelého neworlandského pianistu Jona Clearyho či bonbóniky súčasného džezu v podaní kapely GoGo Penguin.

Po slovenskej kapele Cha Bud sa v piatok predstaví čierne eso džezákov. Je ním izraelský kontrabasista a hudobný génius Adam Ben Ezra. Sobotný večer odštartujú Ondrej Juraši Quinteto a Jana Bezek Trio. Z Čiech pricestuje omladený orchester Gustava Broma a tiež muzikantské legendy Miroslav Vitouš s Jiřím Stivínom.

S džezom a hviezdami ďalších žánrov sa stretneme v Inchebe 21. až 23. októbra 2016.

Čítajte aj: FOTO + VIDEO: Historické budovy v Starom Meste vyrozprávali svoje rozprávkové príbehy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM