Tomáš Stupavský Rôzne

Na Dunajskej ulici vznikla protismerka pre cyklistov, na ktorej pôjde doslova o život

Od začiatku týždňa môžu bratislavskí cyklisti využívať novú “(cyklo)protismerku” na Dunajskej ulici, ktorá má však viacero značných nedostatkov. Inak povedané, bezpečnosť cyklistov je kvôli nim skutočne ohrozená. A to nielen kvôli parkujúcim autám, ale aj chodcom.

Ilustračný obrázok k článku Na Dunajskej ulici vznikla protismerka pre cyklistov, na ktorej pôjde doslova o život
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Protismerky cyklistom výrazne uľahčujú pohyb v uliciach, ktoré sú primárne určené pre automobilovú dopravu. Výhodou pre automobilistov je v jednosmerných uliciach, že majú k dispozícii viac parkovacích miest. Ale aké benefity z protismeriek v Bratislave, ktoré boli donedávna dve, majú cyklisti? V našom hlavnom meste žiadne, pretože bývajú zrealizované s mnohými chybami.

Nebezpečenstvo pre chodcov aj cyklistov

Prvá protismerka pre cyklistov bola vybudovaná na Medenej ulici, ale po zmene smeru dopravy v novembri tohto roka zanikla.

Druhá už funguje na spomínanej ulici Dunajská, ktorá sa nachádza v samom srdci mesta. No podľa občianskeho združenia Cyklokoalícia je navrhnutá veľmi zle. K predstavenému projektu sa podalo viacero pripomienok, no hlavné mesto všetky tieto výhrady ignorovalo, tvrdí Peter Netri člen Cyklokoalície.

Za magistrát mesta pripravuje podobné projekty Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ), no ich vyjadrenie sa zatiaľ nepodarilo získať. Najväčším problémom novej cyklotrasy je podľa Petra Netriho ten, že je umiestnená na mieste, kde je veľká frekvencia chodcov, čiže sa miešajú cyklisti s pešími.

Cyklotrasa plná nástrah

Protismerka má niekoľko nedostatkov, napríklad cyklopruh popri parkovacích miestach oddelený plnými čiarami namiesto prerušovaných. Automobily tak môžu zaparkovať iba, keď prejdú cez plnú čiaru. Hrozí tu aj možnosť zrážky, pretože ak si vodič pri výjazde z parkoviska nedá pozor môže kľudne cyklistu zraziť.

Ďalej od Špitálskej chýba legalizácia ľavého odbočenia pre cyklistov. Nešťastne je zvolené aj miesto začiatku cyklopruhu, ktoré zavadzia chodcom. Mesto zabudlo zlegalizovať aj pravé odbočenie od Štúrovej na Dunajskú pre cyklistov.

Ako nová “(cyklo)protis­merka” vyzerá si prezrite vo fotogalérii.

Cykloprotismerka na Dunajskej
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM