Maros Palesch Rôzne

Na Dunaji a Morave bude bezpečnejšie

BRATISLAVA, 27.05.2011. Partnerskú dohodu o spolupráci v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenskej republiky a Rakúska 2007 – 2013 pod názvom CARESS včera slávnostne podpísali zástupcovia partnerských strán na Úrade Bratislavského samosprávne

Hlavným zámerom projektu je spojenie informačných systémov na riečnych tokoch medzi bratislavskými hasičmi a hasičmi z Dolného Rakúska, vytvorenie technického zázemia, rovnako aj vzdelávanie účastníkov a vzájomné štábne cvičenia, kde sa bude precvičovať vzájomná koordinácia a postup záchranných zložiek. Súčasťou projektu CARESS je aj kúpa lode pre Hasičský a záchranný zbor v Bratislave. Celkové náklady projektu boli vyčíslené na 880-tisíc €.

„Rieka Dunaj aj rieka Morava sú dôležitými tepnami v rámci Bratislavskej župy a bezpečnosť na nich je pre nás veľmi dôležitá. Bol by som rád, keby na riekach nenastali mimoriadne udalosti, ale ak k takým dôjde, záchranná loď určite pomôže. Pre ľudí, ktorí tu žijú, a ktorí sem prichádzajú za turizmom, to znamená zvýšenie bezpečnosti, rovnako prispeje k zvýšeniu ochrany majetku a životného prostredia,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Ako ďalej uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý, projekt prináša aj slovenskej aj rakúskej strane veľký tok informácií, že sa niečo deje. „Na základe tejto spolupráce budeme vedieť podstatne rýchlejšie, efektívnejšie a účinnejšie zasiahnuť,“ skonštatoval. Podľa bratislavského riaditeľa hasičov Pavla Mikulášeka je súčasťou projektu približne desaťmetrová loď, ktorá bude premávať po Dunaji a po Morave. Loď bude vybavená špeciálnym čerpadlom pre dopravu vody a plynového koncentrátu na hasenie, jej súčasťou bude aj evakuačná plošina. Hasičom bude pomáhať pri zásahoch a riešení prípadných požiarov, evakuácií alebo ekologických katastrof. Vedúci služobného úradu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Peter Mach zároveň doplnil, že rozvoj integrovaného záchranného systému považuje za jednu z priorít.

Slovenskí hasiči v spolupráci s rakúskymi partnermi vypracujú analýzu súčasného stavu v oblasti riešenia vzniknutých mimoriadnych udalostí na prihraničných vodných tokoch, posilnia vzájomnú spoluprácu a poskytovanie pomoci počas rozsiahlych a závažných udalostí.

Partnermi projektu za rakúsku stranu sú: Notruf Niederösterreich GmbH, Via Donau – Österreichische Wasserstra?en Gesellschaft mbH a za Slovensko: Ministerstvo vnútra SR, Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, Hasičský a záchranný útvar hl. m. SR Bratislavy a Štátna plavebná správa. Strategickými partnermi projektu sú Bratislavský samosprávny kraj a magistrát mesta Viedeň.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

BSK DUNAJ
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM