Nina Táborská Kultúra

Na Devíne sa dnes poslednýkrát v roku stretávajú rytieri

Renesancia, čiže obdobie doznievajúceho rytierstva a nástupu dvorana, je obdobím, ktorému je venované dnešné podujatie Rytieri na Devíne. Ide o posledné podujatie tohto druhu v roku 2015.

Ilustračný obrázok k článku Na Devíne sa dnes poslednýkrát v roku stretávajú rytieri
Zdroj: TASR

Pre návštevníkov Hradu Devín sú pripravené dobové tance, zábavné, ale aj interesantné nahliadnutie do prvej polovice 16. storočia, keď sa po európskych bojiskách pohybovali peší bojovníci – landsknechti – sprevádzaní často rovnako bojovnými táborovými ženami, a hlavný program dňa – rytiersky turnaj. Štyria rytieri na koňoch so svojimi družinami budú súperiť o priazeň dám i uznanie publika. Večer je naplánovaná záverečná salva, ktorá podujatie oficiálne ukončí.

Počas celého dňa je pre návštevníkov k dispozícii orientálna čajovňa, detské hry, hrnčiar, maľovanie na tvár, mučiareň aj vozenie na koni.

Podujatie organizuje Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel z Bratislavy, čo je najstaršia skupina historického šermu na Slovensku. V roku 1964 ju založil Peter Koza, ktorý je dnes uznávaným šermiarskym majstrom, a skupinu vedie umelecky i odborne 51 rokov.

Hlavným cieľom Tovarišstva je umelecky, verne a divácky príťažlivo zobrazovať históriu v celej jej kráse a obsiahlosti, predovšetkým však šermiarske umenie, rytierske turnaje, historické tance, dobové sprievody a rôzne iné činnosti a aktivity súvisiace s históriou.

Počas svojej existencie Tovarišstvo odohralo množstvo predstavení, ktorých reprízy sa dajú počítať v stovkách, zúčastnilo sa množstva zahraničných i domácich šermiarskych festivalov, účinkovalo zhruba v stovke televíznych i filmových produkcií.

Prečítajte si tiež: Okolie Bratislavy ožije tradičnými podujatiami. Štartuje prvý víkend Župnej jesene

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM