Adriana Banásová Rôzne

Na Detskej Univerzite Komenského odpromovalo 247 malých študentov

Slávnostnou promóciou 247 malých študentov v Divadle Aréna v Bratislave dnes vyvrcholil 13. ročník Detskej Univerzity Komenského (DUK). Jeho účastníci počas letných prázdnin absolvovali viacero prednášok, sprievodných podujatí i workshopov.

Ilustračný obrázok k článku Na Detskej Univerzite Komenského odpromovalo 247 malých študentov
Zdroj: Dnes24.sk

Dozvedeli sa napríklad, prečo je predseda Národnej rady SR druhým mužom v štáte, ako funguje mozog, v čom je divadlo iné ako film a televízia, ako vznikajú bankovky, či prečo krava bučí a kohút kikiríka.

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta verí, že si účastníci detskej univerzity odnášajú aj tento rok množstvo odpovedí na zvedavé otázky, radosť z dobrodružnej cesty spoznávania, ale aj nové zážitky i kamarátstva.

„Prajem vám aj v dospelosti, aby vám zostalo niečo z detskej radosti, fantázie, zvedavosti a radosti,“ povedal deťom počas svojho príhovoru.

Riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, vďaka ktorého iniciatíve DUK v roku 2003 vznikla, dnes deti pochválil za rozhodnutie nadobúdať vedomosti aj počas leta a dostať sa tak ďalej ako ich rovesníci. Štátna tajomníčka ministerstva školstva Romana Kanovská deti požiadala, aby si svoju zvedavosť a túžbu po poznaní, ktorú prejavili počas tohto leta, preniesli aj do lavíc svojich škôl.

„Vašich učiteľov pokojne potrápte otázkami, prečo a ako. Verte mi, že pre učiteľa je rozhodne príjemnejšie stáť pred triedou, ktorú spoznávanie nových vecí baví, ako pred znudenými tvárami,“ povedala.

Tento rok sa na DUK prihlásilo 346 detí. Počas letných prázdnin okrem série prednášok absolvovali aj sprievodné podujatia a workshopy. Medzi ne patrili napríklad tvorivé dielne a exkurzie v Slovenskej národnej galérii, Slovenskom národnom múzeu či návšteva priestorov slovenskej armády v Nitre a Kuchyni. V programe nechýbal ani kariérny workshop či obľúbená Hodina otázok a odpovedí v Národnej rade SR.

Detská Univerzita Komenského je určená pre deti vo veku od deväť do 14 rokov. Počas uplynulých ročníkov ju absolvovalo viac ako 4000 študentov. Deti, ktoré na prednáškach nemôžu byť osobne, majú možnosť absolvovať letné vzdelávanie prostredníctvom DUK online.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM