Aktualizované Kultúra

Na deň sv. Juraja sa mesto otvára Bratislavčanom aj turistom

Tešíte sa na bezplatné vstupy do múzeí, galérií alebo ZOO? Na vyhliadkové plavby na Dunaji či obľúbené lesnícke dni na Železnej studienke a Kamzíku?

Ilustračný obrázok k článku Na deň sv. Juraja sa mesto otvára Bratislavčanom aj turistom
11
Galéria
Zdroj: TASR

V predposledný aprílový víkend sa môžete tešiť na 15. ročník obľúbeného podujatia Bratislavské mestské dni 2018. Tento rok bude program naozaj pestrý a nebudú chýbať ani novinky.

Dni otvorených dverí

Bratislavské mestské dni opäť prinesú atraktívny víkend strávený v meste, v jeho kultúrnych organizáciách, na námestiach, ale aj v prírode. Program odštartuje pod Michalskou bránou odpečatením brány mesta a symbolickým pozvaním Bratislavčanov aj návštevníkov do vnútra mesta.

Samospráva bezplatne sprístupní desiatky podujatí svojich mestských organizácií. Pri príležitosti osláv 150. výročia prichystá Múzeum mesta Bratislavy zaujímavý program! Pripravené je napríklad podujatie „Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy“ (14:30 hod. vo Faustovej sieni) a Majo Miezga predstaví Múzeum Farmácie – lekáreň U červeného raka.

Turistom vo vlastnom meste

Otvoria sa aj brány do Primaciálneho paláca a tešiť sa môžete na bezplatné vstupy do viacerých mestských múzeí, galérií alebo ZOO, na bezplatné vyhliadkové plavby na Dunaji (bezplatné vstupenky je však potrebné vyzdvihnúť si v kancelárii prvého kontaktu na magistráte v stredu 18. apríla od 9.00 h.) či obľúbené lesnícke dni na Železnej studienke a Kamzíku.

Aj tento rok bude výnimočne sprístupnená kostnica pod kaplnkou sv. Jakuba na Námestí SNP, ako aj ostrov Sihoť s komentovanou prehliadkou. Tyršovo nábrežie bude zase patriť smetiarom a téme odpadu. Tohtoročnou novinkou budú trhy na Primaciálnom námestí.

Ak budete mať chuť objavovať, prostredníctvom tematických prehliadok po Bratislave so sprievodcami v rôznych jazykoch sa budete môcť stať turistom vo vlastnom meste. Tak isto budete môcť v tieto dni zbierať samolepky v rámci súťaže Na trase múzeá, ktorá beží už od marca a končí 31. mája. Počas Bratislavských mestských dní si môžete zakúpiť aj hrací plán a prejsť s ním všetky múzeá.

Súčasťou Bratislavských mestských dní bude už tradične udeľovanie najvýznamnejšieho samosprávneho ocenenia mesta Bratislavy – Ceny primátora hlavného mesta. Táto prestížna cena sa udeľuje už 25 rokov. Mená ocenených zatiaľ neprezradíme, dozviete sa ich v piatok 20. 4. v predvečer konania mestských dní.

Kompletný program Bratislavských mestských dní 2018 si môžete pozrieť na webovej stránke hlavného mesta.

Voľby richtára

Tradícia, že na deň sv. Juraja sa mesto otvára svojim obyvateľom i návštevníkom, sa viaže na dávnu históriu nášho mesta. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Bola to na tie časy významná a ojedinelá výsada v celej Európe. Spájala sa s oslavami, ale aj s neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

20. – 22. apríl 2018 / vo viacerých lokalitách Bratislavy / vstup voľný

Bratislavské mestské dni 2017
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM