Rôzne Správy

Na Deň narcisov vyzbierali v Bratislave viac ako 200-tisíc eur

Tohtoročný Deň narcisov pripadol na piatok trinásteho, ktorý verejnosť vníma ako nešťastný deň. Nakoniec sa ukázalo, že bol naopak mimoriadne šťastný.

Ilustračný obrázok k článku Na Deň narcisov vyzbierali v Bratislave viac ako 200-tisíc eur
Zdroj: TASR

V piatok 13. apríla sa uskutočnil 22. ročník Dňa narcisov, verejnoprospešnej finančnej zbierky Ligy proti rakovine. V uliciach miest a obcí Slovenska sa pohybovalo viac ako 15 500 dobrovoľní­kov v tyrkysových tričkách, ktorí rozdávali narcis – symbol nádeje, podpory a spolupatričnosti.

Šťastný piatok 13-teho

Tohtoročný Deň narcisov pripadol na piatok 13-teho, ktorý verejnosť vníma ako nešťastný deň. No spoločne podarilo zmeniť tento deň na lepší. Opäť sa ukázalo, že na Slovensku je veľa dobrých ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť.

Vďaka všetkým, ktorí prispeli, bude môcť nadácia naďalej realizovať psychosociálne projekty pre onkologických pacientov a ich rodiny, šíriť osvetu o prevencii, opätovne podporiť nemocničné, zdravotnícke a hospicové zariadenia, výskum, ako aj menšie pacientske organizácie.

Bratislava prekročila 200-tisícovú hranicu

Známe sú prvé výsledky zbierky – v Bratislave a Košiciach. Jedným z faktorov, ktoré do veľkej miery ovplyvnia výnos zbierky je počasie. Tento rok počasie prialo oveľa viac ako v minulom roku, čo sa odrazilo aj na výške výnosu.

„Veľmi nás teší, že výnos zo Dňa narcisov za Bratislavu je výrazne vyšší ako ten minuloročný, a dokonca presiahol aj hranicu 200 000 eur. Výsledná vyzbieraná suma za mesto Bratislava je 201 867,58 eur. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili akoukoľvek sumou. Akýkoľvek príspevok zahrnutý do finálnej čiastky umožňuje veľkú pomoc,“ informuje PR manažérka Ligy proti rakovine Natália Špesová.

Finálny výsledok vrátane výnosu z SMS zbierky bude známy do dvoch mesiacov od konania zbierky, vzhľadom k potrebe jeho vyhodnotenia mobilnými operátormi.

Kam pôjdu peniaze

Časť výnosu bude formou darovacích zmlúv prerozdelená na podporu žiadostí, prijatých od rôznych subjektov a organizácií či už z oblasti výskumu, na finančnú podporu venovanú na zakúpenie nevyhnutného prístrojového vybavenia či pomôcok pre nemocnice, zdravotnícke zariadenia, hospice, časť financií bude darovaná tiež menším pacientskym organizáciám, venujúcim sa onkologickým pacientom.

Z väčšej časti budú hradené programy a projekty, organizované priamo Ligou proti rakovine pre onkologických pacientov a ich rodiny v oblasti psychosociálnej podpory. Tradične budú zdroje vyčlenené aj na programy určené pre zdravú populáciu v rámci preventívnych a vzdelávacích aktivít a projektov.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM