Rôzne

Na čo si dať pozor pred odchodom na dovolenku

Chystáte sa na dovolenku? Rozhodne sa nespoliehajte na zaužívané zvyky. Obydlie nesmie pôsobiť opustene, spoľahlivý sused by vám mal pravidelne vyberať schránku.

Ilustračný obrázok k článku Na čo si dať pozor pred odchodom na dovolenku
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská polícia upozorňuje občanov, aby pred odchodom na dovolenku dôkladne zabezpečili svoj byt či dom. Čas dovoleniek je totiž ideálnym obdobím pre bytových vlamačov. Informuje Bratislava24.sk hovorkyňa MsP Ľubomíra Miklovičová.

Najdôležitejšie je starostlivo zamknúť dvere a zatvoriť okná. Netreba zabúdať ani na strešné alebo pivničné okná. Zlodej sa dokáže dostať dovnútra každým otvorom väčším ako je ľudská hlava.

Nezabudnite na poštovú schránku

„Neodporúčame zatiahnuť žalúzie alebo zatvoriť okenice. Zverte svoje kľúče zodpovednej osobe, ktorá váš byt pravidelne skontroluje. Nezabudnite ani na vyberanie poštovej schránky,“ upozorňuje hovorkyňa.

Náhradné kľúče nenechávajte na „dohovorených“ miestach, teda napríklad pod kvetináčom alebo pod rohožkou. V prípade, že necestujete na dovolenku svojím autom, radšej ho zaparkujte pred dom príbuzných alebo priateľov.

Neinformujte

Ak takúto možnosť nemáte, odporúčame nenechávať ho zaparkované na slabo osvetlených alebo opustených miestach. Snažte sa informovať čo najmenší počet ľudí, kedy a na ako dlho odchádzate na dovolenku.

„Neuschovávajte doma väčšie finančné obnosy. Cenné veci alebo doklady odporúčame uložiť do trezoru alebo bezpečnostnej schránky,“ vysvetľuje Miklovičová.

Ak vám napriek opatreniam vykradnú byt alebo dom, čo najskôr kontaktuje políciu na linke 158. Až do príchodu mužov zákona treba všetko nechať tak, ako ste našli. Nič nechytajte ani neupratujte, aby ste predišli zničeniu stôp.

Čítajte aj: Mestskí policajti hliadkujú na koňoch už aj v Sade Janka Kráľa

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM