Rôzne Správy

Na cintoríne v ružinovskom Prievoze otvorili nový dom smútku

Pre výstavbu nového domu smútku v Prievoze sa rozhodli preto, lebo ten starý bol už v havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Na cintoríne v ružinovskom Prievoze otvorili nový dom smútku
4
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto a Marianum – pohrebníctvo mesta Bratislavy odovzdalo dnes (21. 9.) do užívania nový dom smútku na cintoríne v Prievoze. Starý dom smútku bol v havarijnom stave, a preto sa Marianum rozhodlo postaviť nový.

Jeho výstavba začala v októbri 2016 a kolaudácia stavby prebehla v júni 2017. Celkové náklady boli v hodnote 112 137 eur, z toho hlavné mesto zaplatilo 50 000 eur a Marianum z vlastných zdrojov čiastku 62 137 eur. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

„Smrť je súčasťou nášho života. A súčasťou povinností mesta je okrem iného aj zabezpečiť dôstojné podmienky na rozlúčku s našimi najbližšími. Starý dom smútku v Prievoze už tieto podmienky nespĺňal. Preto sme v spolupráci s organizáciou Marianum zabezpečili vybudovanie nového moderného domu smútku,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Nový mobiliár, toalety aj prístrešok

Nový dom smútku bude slúžiť predovšetkým na posledné rozlúčky so zosnulými a iné pietne akty alebo pobožnosti. Pri výstavbe bola zachovaná pôvodná architektonická časť fasády ako pamätihodnosť a zabezpečený aj nový mobiliár, ozvučenie a technická miestnosť správcu cintorína. Vybudovali sa aj nové toalety, bezbariérový prístup a prístrešok pre prípad väčšieho počtu účastníkov obradov.

„Pre výstavbu nového domu smútku sme sa rozhodli najmä z dôvodu, že ten starý už bol v havarijnom stave. Statický posudok preukázal, že už nespĺňal prevádzkovo-technické a najmä stavebno-bezpečnostné požiadavky. Nový dom smútku bude dôstojným miestom poslednej rozlúčky,“ uviedol riaditeľ Marianum Radoslav Vavruš.

V správe Marianum je 18 civilných cintorínov a urnový háj v areáli krematória v západnej časti mesta na svahoch Malých Karpát. Medzi cintorínmi sú zarátané aj tri historické – Ondrejský, Mikulášsky a Kozia brána. Všetky cintoríny sa postupne obnovujú.

Cintorín v Prievoze bol rekonštruovaný v roku 2015. Ošetrili sa tu dreviny, vymenili chodníky, pribudlo vnútorné verejné osvetlenie cintorína, obnovili sa lavičky. V pláne sú aj ďalšie zámery rozvoja cintorína, najmä pokiaľ ide o zahusťovanie cintorína, ako aj jeho rozširovanie

Nový dom smútku v Prievoze
4
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM