Rôzne

Na bratislavských Kramároch vyrastie hniezdna veža pre dážďovníky

Na bratislavských Kramároch bude zrejme o niečo menej komárov. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) tu totiž v blízkosti Slovenskej zdravotníckej univerzity postaví unikátnu hniezdnu vežu so 120 hniezdnymi búdkami pre dážďovníky.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavských Kramároch vyrastie hniezdna veža pre dážďovníky
Zdroj: TASR

Jeden kŕmiaci pár tohto malého sťahovavého vtáka uloví okolo 20-tisíc komárov za deň. Hoci sa dážďovníky životu v meste plne prispôsobili, za posledných desať rokov klesla podľa ochranárov ich populácia v mestách na Slovensku o polovicu.

Dôvodom je zatepľovanie najmä bytových domov, pri ktorom dochádza k likvidácii hniezd a zimovísk týchto druhov vtákov. Pri zatepľovaní sú mnohokrát dážďovníky aj zamurované. BROZ už niekoľko rokov obhliada budovy a inštaluje náhradné búdky na hniezdenie týchto druhov priamo do zateplenia.

„Chceli sme túto problematiku priblížiť oveľa viacej verejnosti. Rozhodli sme sa preto pre samostatnú stavbu, ktorá pozornosť ľudí pritiahne viacej. Dážďovníky sú totiž významný druh na zachovanie mestskej biodiverzity. Likvidujú veľké množstvo komárov,“ priblížila Andrea Froncová z BROZ, ktorá je iniciátorkou toho projektu.

Prečítajte si aj: "Sťahovaví vtáci sú už naspäť, niektorí vďaka teplému počasiu ani neodleteli ":http://bratislava.dnes24.sk/…eteli-232611

Prečo bude veža práve na Kramároch?

Hniezdna veža, projektovaná v spolupráci architektov a ochranárov, bude pozostávať z troch betónových stĺpov, na ktorých budú osadené hniezdne búdky. V nich sa môže vyliahnuť až 300 mláďat ročne. Ochranári si lokalitu Kramárov vybrali práve pre tunajšiu silnú populáciu dážďovníkov.

„Veža sa bude stavať 13. až 15. apríla. Momentálne sa zvára a ohýba oceľový nosník. Búdky sú už pripravené, pospájané a následne ich budeme upevňovať na vežu,“ povedala Froncová. V priebehu tohto mesiaca by mala hniezdna veža byť už dokončená, a to aj vďaka podpore verejnosti, viacerých organizácií či firiem.

Prečítajte si aj: Nové búdky v Devínskej Novej Vsi podporia ohrozené druhy vtáctva. Najviac je ich určených pre dážďovníkov – pojedačov komárov

Podľa Froncovej je ťažké predpovedať, či tu dospelé dážďovníky tento rok zahniezdia. „Ak to miesto nájdu, tak to skôr budú mladé dážďovníky, ktoré si budú obzerať hniezdne možnosti na nasledujúce obdobie. Ak tu zahniezdi nejaký dospelý pár, tak to bude taký, ktorý pravdepodobne stratil počas zimy svoje hniezdo na zateplenej budove. V oboch prípadoch budeme veľmi radi,“ vysvetlila.

Ak tento rok v hniezdnej veži nezahniezdia dážďovníky, je podľa ochranárov možné, že si tu svoje hniezdo vytvoria vrabce či žltochvosty. „Samozrejme, očakávame, že dážďovníky v budúcnosti zahniezdia, pretože miesto je vhodné. To je však maximum, čo sme mohli urobiť, ostatné už musíme nechať na prírodu,“ podotkla Froncová.

Prečítajte si aj: Aké tajomstvo ukrývajú lužné lesy pri Slovnafte?

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM