Kultúra

Na Bratislavských jazzových dňoch vystúpia G. Porter, Snarky Puppy a Fourplay

Gregory Porter, Snarky Puppy a Fourplay je trojica headlinerov 41. ročníka medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni, ktorý sa uskutoční od 23. do 25. októbra v bratislavskej Inchebe.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavských jazzových dňoch vystúpia G. Porter, Snarky Puppy a Fourplay
Zdroj: TASR

Organizátori pripravili aj špeciálne prekvapenie, bonusom pre fanúšikov hudby bude v utorok 27. októbra v bratislavskej Starej tržnici koncert, na ktorom vystúpi v súčasnosti veľmi úspešná americká speváčka a basgitaristka Esperanza Spalding.

A v týchto dňoch vydáva Slovart knihu Džezáky s podtitulom Doba a scéna autorov Mariana Jaslovského a Petra Lipu, ktorá mapuje uplynulých 40 ročníkov tohto dnes známeho hudobného festivalu.

Trojdňové podujatie otvorí v piatok 23. októbra slovenské trio GrooveHub, ktoré pred rokom zvíťazilo v súťaži Pódium mladých talentov Nadácie SPP, ktoré je súčasťou festivalu a získalo tak právo na otvárací koncert „džezákov“.

Ďalšími účinkujúcimi prvého večera bude Andreas Varady Band feat. Radovan Tariška, kde sa predstaví známy americký gitarista s hosťujúcim slovenským saxofonistom Radovanom Tariškom, americký bubeník Jeff Ballard v triu so spevákom a gitaristom Lionelom Louekem a saxofonistom Chrisom Cheekom. Headlinerom bude americká inštrumentálna fusion kapela Snarky Puppy vedená basgitaristom Michaelom Leagueom. Partia z Brooklynu bola minulý rok nominovaná na cenu Grammy.

V sobotu 24. októbra sa predstaví Juraj Griglák & Company. Známy slovenský basgitarista vydal tento rok album Time To Fly, na ktorom účinkujú aj Američania Poogie Bell, Chris Hemingway a Bobby Sparks.

Dvaja z nich prídu aj do Bratislavy. Ďalšími účinkujúcimi budú medzinárodné zoskupenie Bob Mintzer Qiuntet, Alain Caron Group z Kanady, headlinerom bude Gregory Porter. Tento americký spevák a skladateľ cestuje po svete so špičkovou sprievodnou kapelou, za album Liquid Spirit získal cenu Grammy.

Tretí večer festivalu v nedeľu 25. októbra otvorí francúzsky kontrabasista Stéphane Kerecki, jeho minuloročný album Nouvelle Vague bol ocenený ako najlepší francúzsky jazzový album roka.

Ďalšími budú talianska skupina Luca Ciarla Quartet, ktorá má zaujímavé nástrojové zastúpenie v podobe huslí, akordeónu, kontrabasu a bicích nástrojov, po nich americká speváčka Marla Glen. Headlinerom záverečného dňa bude formácia Fourplay, ktorá má na svojom konte 13 vydaných albumov. Hviezdne americké kvarteto príde do Bratislavy v zostave Nathan East (basa), Chuck Loeb (gitara), Bob James (klávesy) a Harvey Mason (bicie).

Za štyri desiatky ročníkov si festival získal meno doma aj v zahraničí. Ponuky na vystúpenie umelcov dostávajú organizátori počas celého roka.

„Žijeme viac z ponúk, my tie zmluvy uzatvárame priamo s koncertnými agentúrami, ktoré robia v Európe turné, či už je to európska, americká, alebo austrálska hviezda. Vždy existuje agentúra, ktorá to turné robí. A to sú naši partneri, my sa k umelcom málokedy dostaneme, až potom tu na festivale, alebo keď idem ja na nejaký festival, kde sa mám možnosť stretnúť s tým-ktorým umelcom,“ povedal na stretnutí s médiami jeden z dvojice hlavných organizátorov festivalu, spevák Peter Lipa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM