Adriana Banásová Správy

Na bratislavských cintorínoch sa už rozhoreli prvé „dušičkové“ sviečky, Pamiatku zosnulých si prišiel uctiť aj primátor Ivo Nesrovnal

Úctu tým, ktorí už nie sú medzi vzdala dnes na bratislavských cintorínoch aj „hlava“ mesta – primátor Ivo Nesrovnal. V podobe horiacej sviečky tak venoval spomienku osobnostiam, ktoré sa významným spôsobom zapísali do povedomia Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavských cintorínoch sa už rozhoreli prvé „dušičkové“ sviečky, Pamiatku zosnulých si prišiel uctiť aj primátor Ivo Nesrovnal
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor navštívil okrem najväčších mestských cintorínov, ako je Ondrejský cintorín a Martinský cintorín, aj cintorín Kozia brána. Na Ondrejskom cintoríne zapálil sviečku známemu hercovi a spisovateľovi Júliusovi Satinskému a cestovateľovi Karolovi Jettingovi, ktorého Bratislavčania poznajú aj ako bratislavského Robinsona.

„Pri príležitosti tohto sviatku si musíme uctiť všetkých zosnulých. Všetko sú to Bratislavčania, ktorí vytvárali toto mesto a zanechali tu svoju stopu. My sme preto nielen povinní uctiť si ich pamiatku, ale naše mesto naďalej aj z úcty k nim rozvíjať,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Cesta primátora viedla aj cez Martinský cintorín, kde si uctil pamiatku právnika a politika Ernesta Valka a známej grófky Eleny Szapary, ktorá nechala postaviť Farnosť sv. Alžbety, známu ako Modrý kostolík.

Na cintoríne Kozia brána odpočíva napríklad aj významný bratislavský fyzik Jozef Bohr a ministerský radca Dr. Alexander Braxsatoris.

Na cintoríny pohodlnejšie

Hlavné mesto v súvislosti s nastávajúcim Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých pripravilo sériu opatrení, ktorými chce v termíne od 30.10.2015 do 02.11.2015 za­bezpečiť hladký a bezproblémový priebeh návštev bratislavských cintorínov.

Zvýšená protipožiarna pohotovosť a zvýšené hliadky mestskej polície budú dohliadať na bezpečnosť a dopravu v okolí cintorínov. Mesto takisto v súčinnosti s Dopravným podnikom Bratislavy posilnilo dopravu v podobe zvýšenia intervalov spojov MHD a vypravením veľkokapacitných kĺbových vozidiel.

Ivo Nesrovnal si uctil známe osobnosti horiacou sviečkou
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM