Nina Táborská Rôzne

Na bratislavských cestách pribudnú ďalšie trolejbusy! Bohužiaľ, tie posledné sa vandalom nevyhli

Na bratislavských cestách už jazdí 15 sólo a 7 kĺbových nových trolejbusov. Dopravný podnik Bratislava v priebehu tohto mesiaca prebral ďalších 16, ktoré teraz čakajú na vydanie Technických preukazov. Nasadené budú na najvyťaženejšie linky. Žiaľ, aj nové vozidlá sú opätovne poškodzované vandalmi.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavských cestách pribudnú ďalšie trolejbusy! Bohužiaľ, tie posledné sa vandalom nevyhli
Zdroj: TASR

Všetky nové vozidlá typu Škoda 31 Tr sú moderne vybavené. Oproti svojim predchodcom poskytujú cestujúcim oveľa väčší komfort. Sú nízkopodlažné, klimatizované, vybavené vonkajším a vnútorným kamerovým systémom a taktiež akustickým informačným systémom pre nevidiacich. Tieto moderné vylepšenia si podľa DPB pochvaľujú nielen vodiči MHD, ale aj samotní cestujúci.

Posilnenie dopravy

Dopravný podnik začal navyše v spolupráci s výrobcom trolejbusov skúšobnú prevádzku sólo trolejbusu Škoda 30 Tr DG, ktorý je vybavený pomocným nezávislým pohonom. Už tento týždeň sa s ním budú môcť v skúšobnej prevádzke odviesť cestujúci na Dlhých dieloch.

Kĺbové nové vozidlá DPB nasadil na trolejbusové linky č. 201 a 202, nakoľko obe sú v súčasnosti najvyťaženejšie. Zabezpečujeme nimi obsluhu sídliska Dolné Hony.

Sólo trolejbusy sú nasadené na linky č. 204, 206, 209, 210, 211 a 212, ktoré obsluhujú hlavne vyťažené Kramáre.

„Snažíme sa tak maximálne zjednodušiť prepravu cestujúcich k zdravotníckym zariadeniam, nakoľko nové trolejbusy sú nízkopodlažné, plne klimatizované a poskytujú komfort najmä pre starších obyvateľov a cestujúcich navštevujúcich nemocnice a ústavy v oblasti Kramárov,“ uvádza DPB.

Frekventovaná je aj linka č. 210, ktorá spája autobusovú a hlavnú železničnú stanicu. Nový trolejbus tak nájdete aj na tejto linke.

Vandalom nie je nič sväté

Žiaľ, stále platí, že aj nové vozidlá sú poznačené vandalmi. S neprispôsobivými cestujúcimi sa v MHD stretávame denne. Len málokedy sa ich podarí zadržať.

„Už niekoľkokrát boli v interiéroch práve nových vozidiel posprejované sedadlá, či rôzne časti interiéru. V týchto prípadoch stále platí, že trolejbusy sú vyčistené, prípadne opravované a potom ihneď opätovne nasadené do premávky,“ doplnil DPB, ktorý zároveň vyjadruje ľútosť, že cestujúca verejnosť sa takýmto spôsobom správa k verejnému majetku a zvlášť k novým vozidlám, ktoré majú slúžiť všetkým.

Odstránenie graffiti a ďalších poškodení nových trolejbusov môže pritom trvať aj niekoľko dní. Pokiaľ nie sú vozidlá vyčistené, podnik ich nemôže vypraviť.

Bohužiaľ, vandalizmus je aj napriek tomu v bratislavskej MHD bežný. Ročne Dopravnému podniku Bratislava takéto ničenie verejného majetku spôsobuje škody vyše 100-tisíc eur.

Podľa hovorkyne DPB má vandalizmus v MHD dokonca rastúcu tendenciu, vyriešiť by to však mali nové moderné systémy vo vozidlách, ktorých súčasťou sú kamery. „Nový vozidlový park, ktorý už je vybavený kamerovým systémom, výrazne pomáha eliminovať vandalizmus a zároveň slúži aj ako prevencia,“ dodala na záver Adriana Volfová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM