Samospráva

Na bratislavskom sídlisku Dúbravka pri lekárni Zdravotného strediska Saratov

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavskom sídlisku Dúbravka pri lekárni Zdravotného strediska
Saratov
5
Galéria

Na bratislavskom sídlisku Dúbravka pri lekárni Zdravotného strediska Saratov sa nachádza jedno obyčajné detské ihrisko. Už onedlho sa však môže zmeniť na originálne a výnimočné.

V priebehu tohto roka sa dali rodičia z okolia dokopy a vznikla myšlienka urobiť ihrisko krajším nielen pre svoje deti. V tejto snahe im pomáha aj občianske združenie Žime krajšie. „Plocha na hranie je z asfaltu, obkolesená betónovými múrikmi, na hranie slúži pár hracích prvkov, v horúcich letných dňoch priestor neposkytuje tienisté miesto na sedenie, ani na hranie,“ opisuje ihrisko Lenka Balážová z OZ Žime krajšie.

Vypracovali projekt

Občianske združenie spolu s tímom aktívnych rodičov vypracovalo projekt Späť pod stromy, v rámci ktorého plánujú vytvoriť kúsok prírody uprostred panelového sídliska.

Projekt chce ponúknuť hru v prírodnom prostredí, podporiť v deťoch ekologické cítenie a vytvoriť priestor na oddych v tieni stromov.

„V prvej fáze projektu by sme, spolu s rodičmi a deťmi, chceli spraviť hmyzí domček, vyzdobiť a osadiť knižnú búdku či vysadiť kríky a rastliny. Radi by sme tiež umiestnili lavičku okolo jedného zo stromov a prírodné hracie prvky, ktoré by deti vyzývali na hru a pohyb,“ prezradila Balážová s tým, že s projektom pomôžu odborníci z okolia – záhradná architektka i stolár.

Podporiť ich môžete aj vy

Začiatkom novembra sa rodičia spolu s deťmi rozhodli, že si svoje ihrisko skrášlia. S podporou OZ Žime krajšie a mestskej časti namaľovali obvodové betónové múriky, pozametali a na asfaltový povrch pridali aj vlastné tvorby.

Ak chcú vo svojej činnosti pokračovať a naplniť plány projektu, potrebujú získať nemalé finančné prostriedky. Pomôcť im môže grantová výzva Nadácie VÚB, do ktorej sa s projektom Späť pod stromy zapojili.

O víťazných projektoch rozhodne verejnosť. Podporiť ich môžete aj vy svojím hlasom TU. Hlasovanie potrvá do 20. novembra.

Rodičia aj s OZ Žime krajšie veria, že sa im podarí získať potrebné financie a dokončiť ihrisko podľa svojich predstáv. „Do budúcna by sme radi priestor obohatili o pocitový chodník pre bosé nohy, ihrisko na petang či na hranie guličiek a ďalšie prírodné hracie prvky,“ dodala členka OZ.

Ihrisko v Dúbravke - Projekt Späť pod stromy
5
Galéria
Zdroj: Facebook OZ Žime krajšie
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM