Rôzne

Na bratislavskom letisku cvičili zásah pri leteckej nehode

Fiktívna letecká havária z Prahy do Bratislavy si vyžiadala ľahko aj ťažko zranených cestujúcich, na palube sa na nachádzalo aj niekoľko mŕtvych.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavskom letisku cvičili zásah pri leteckej nehode
Zdroj: TASR

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave sa v stredu 18. 5. 2016 vo večerných hodinách uskutočnil pravidelný nácvik zásahu pri leteckej nehode s hromadným postihnutím osôb.

Cvičenie takéhoto druhu je potrebné realizovať podľa platnej legislatívy minimálne raz za 2 roky. Cieľom bolo vykonať komplexný nácvik pohotovostnej situácie pri záchrane veľkého počtu zranených osôb a preveriť reakčné časy jednotlivých záchranných zložiek.

Cvičenie leteckej nehody na Letisku v Bratislave simulovalo fiktívnu leteckú haváriu letu OK998 Českých aerolínií na pravidelnej linke z Prahy do Bratislavy s pravidelným odletom z Prahy o 18.15 hod. a príletom do Bratislavy o 19.00 hod.

Na palube lietadla s imatrikuláciou OK-NEP sa nachádzalo 120 osôb. Letecká nehoda pri pristávaní lietadla si vyžiadalo niekoľko ľahko aj ťažko zranených cestujúcich, aj niekoľkých mŕtvych. Na nácvik bolo využité lietadlo Tupolev Tu-154M.

Do cvičenia boli okrem zložiek Letiska Bratislava zapojené aj organizácie Falck Záchranná, Life Star Emergency, Záchranná zdravotná služba Bratislava, Slovenský Červený kríž, Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy, OZ Salus Vitalis, Modrý anjel či operačné strediská zložiek integrovaného záchranného systému a policajného zboru.

Z dôvodu cvičenia, ktoré sa uskutočnilo na vzletovo-pristávacej dráhe 04–22, bola táto dráha vo večerných hodinách uzatvorená.

Nácviku sa zúčastnilo približne 350 osôb, medzi nimi študenti-figuranti zo Slovenskej zdravotníckej univerzity, z Trnavskej univerzity v Trnave či zo Strednej zdravotníckej školy v Bratislave.

Čítajte aj: Poplach na bratislavskom letisku! Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce do Londýna sa muselo vrátiť

Ilustračný obrázok

Zdroj: Mafia Corner
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM