Kultúra

Na Bratislavskom hrade sa môžete dozvedieť zaujímavosti zo života Keltov

V rámci výstavy Kelti z Bratislavy môžete navštíviť prednášky, ktoré vám priblížia život Keltov na území hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavskom hrade sa môžete dozvedieť zaujímavosti zo života Keltov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM) na svojej výstave Kelti z Bratislavy pripravuje v rámci sprievodného programu sériu voľne prístupných tematických prednášok v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. V jeho podzemných priestoroch je do 1. októbra výstava, ktorá približuje podobu Bratislavy ako keltského mesta spred vyše 2 000 rokov.

„Prednášky odborných pracovníkov, ktorí sa venovali rozsiahlemu výskumu na Bratislavskom hrade, sa uskutočnia vždy posledný štvrtok v mesiacoch marec, apríl, jún a september s výnimkou mája, keď prednáška odznie počas Noci múzeí a galérií (20. 5.). Okrem tohto cyklu pripravuje Historické múzeum pre rodiny s deťmi veľkú pátraciu súťaž po keltskej Bratislave, o ktorej budeme informovať už čoskoro,“ uviedla Andrea Litváková zo spomínaného múzea.

Témy prednášok

Najbližšie vo štvrtok (30. 3.) o 16:00 hod. na tému Keltské mincovníctvo bratislavského oppida bude hovoriť Marek Budaj z Historického múzea SNM. V apríli (27. 4.) Alena Šefčáková z Prírodovedného múzea SNM očami antropológa priblíži bratislavských Keltov.

Neskôr ďalší odborníci z rôznych inštitúcií (Archeologické múzeum SNM, Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave) prezradia veľa zaujímavostí o živote tohto prvého po mene známeho etnika na našom území. Účastníci prednášok sa dozvedia, ako Kelti bývali a čím sa zaoberali, že mali opevnenie a mincovňu, i čo sa po nich našlo pri archeologických výskumoch.

Ilustračný obrázok

Kelti z Bratislavy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM