Kultúra

Na Bratislavskom hrade bude kurátorský sprievod výstavou o Karolovi Veľkom

Počiatky vzniku Európy a jej postupné zjednocovanie možno spoznať na výstave Dedičstvo Karola Veľkého s podtitulom Včasný stredovek ako kolíska európskej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavskom hrade bude kurátorský sprievod výstavou o Karolovi Veľkom
Zdroj: TASR

Expozícia je od 17. júna na Bratislavskom hrade, avšak z dôvodu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) a jeho programu na hrade bol prístup na ňu pre verejnosť obmedzený. Za výnimočnú príležitosť možno považovať nedeľný kurátorský sprievod.

Posledná komentovaná prehliadka

„Bude to posledná komentovaná prehliadka. Uskutoční sa s voľným vstupom 2. októbra s kurátormi výstavy Janou Maříkovou-Kubkovou a Petrom Baxom. Zraz záujemcov je o 15:00 hod. v suterénnych priestoroch Bratislavského hradu,“ uviedla vedúca oddelenia prezentácie Historického múzea Slovenského národného múzea (HM SNM) Andrea Litváková. Podľa riaditeľa HM SNM Branislava Panisa expozícia je oslavou nášho predsedníctva v Rade EÚ.

Vydaný tlačený sprievodca výstavou je aj v angličtine a obsahuje mapy, kráľovské a iné rody, ktoré tu žili, takže nie sú to iba predmety z minulosti, ale je to aj o osobnostiach.

Hlavnou metódou spracovania častí výstavy je aplikácia konceptu jednoty v rozmanitosti, ktorý sa stal mottom EÚ a bol do európskych dokumentov začlenený tzv. Rímskou zmluvou v roku 2004. Návštevník sa tak môže zamyslieť nad tým, čo máme pri vnímaní histórie a kultúrneho dedičstva spoločné a v čom môžeme nájsť odlišnosti medzi jednotlivými regiónmi a lokálnymi kultúrami.

Čítajte aj: Sad Janka Kráľa ožije dunením diel, praskotom muškiet, rinčaním mečov a krikom

Výstava je výzvou k diskusii

Expozícia je zameraná na európsky včasný stredovek ako na obdobie, kedy vzniká súčasná Európa. Tiež predstavuje kultúrne dedičstvo a bohatstvo ako niečo aktuálne, o čo sa nestačí len starať. Je výzvou k diskusii, ktorá dáva minulosti súčasný zmysel, pričom sa sústreďuje na vzájomné pôsobenie pamäte, identity a miesta.

Návštevník môže spoznávať zapožičané predmety od domácich inštitúcií i z ČR, Holandska, Nemecka, Talianska, Slovinska, Chorvátska a Maďarska. Väčšina z nich je na Slovensku prvýkrát a i exponáty z domácich zbierok predstavujú unikátnu kolekciu.

K najväčším lákadlám patrí kolekcia nálezov z Nitrianska z 9. až 10. storočia, kolekcia hrobových výbav z lokality Gradišče nad Bašeljem v Slovinsku alebo z Biskupija Crkvina v Chorvátsku, tiež predmety z Ingelheimu a Nijmegen, ale i mozaiky z Ravenny.

Nad výstavou, ktorá potrvá do 16. októbra, prevzali záštitu minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík a predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš.

Čítajte aj: Akčnému víkendu plnému bojov, kultúry, vedy a dobrého jedla bude priať aj počasie

Hradná záhrada je otvorená
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM